Článek

Jedna z forem, v nichž se kuzu prodává.
Kuzu je čistě bílý škrob získávaný z kořene japonského vinného kmene. Pochází z japonských hor, ale dnes už se pěstuje i v Americe. To pro nás není zas tak podstatné, protože kuzu škrob je u nás dostupný téměř v každém obchůdku se zdravou výživou, kde prodavači většinou také ochotně poradí s jeho využitím.
Kuzu se přezdívá Orientální obr. Kořen totiž váží desítky kilogramů a jeho růst je natolik urputný, že proráží i skalnaté podloží. Proto představuje škrob kuzu v japonské a čínské tradiční medicíně energii, sílu a vitalitu.
A teď už k jeho využití v praxi. Ulevuje od žaludečních potíží – zmírňuje překyselení, protože má pro organismus zásaditý charakter, snižuje horečky, ulevuje při nachlazení, posiluje oslabený organismus a imunitu. Navíc má kuzu vysoký obsah flavonoidů, které působí léčivě na oběhový systém. Díky tomu může pravidelná konzumace kuzu pomoci na vysoký krevní tlak, migrény i ke snížení cholesterolu. Pokud vás léčivé účinky kuzu zaujaly, poraďte se ohledně správného užívání s odborníkem na celostní či tradiční čínskou medicínu.
Kuchyňský pomocník, který dbá o zdraví
K čemu žádné odborné rady nepotřebujete, je využití škrobu kuzu v kuchyni. Budete z něj nadšení! Kuzu totiž během několika sekund pomůže se zahuštěním čehokoliv – krémových polévek, omáček, guláše, marmelády, pudinku, kaše... Zároveň samozřejmě pokrm obohatí o výživné složky.
Záleží na množství toho, co se chystáte zahušťovat, zpravidla ale stačí dvě až několik čajových lžiček rozmíchat ve skleničce s trochou vody, vývaru či omáčky a pak ke konci přípravy nalít do hrnce a na chvilku povařit spolu s jídlem. Ke zhoustnutí dojde takřka okamžitě po přimíchání.
Výhodou je, že můžete vynechat mouku a jiné nijak přínosné způsoby zahušťování, u dezertů a ovocných marmelád je velkou předností také zásaditost, kterou kuzu do pokrmu přináší. Strávníci se žaludkem citlivým na překyselení to ocení nejvíce.
| Právě na překyselený žaludek či jiné zažívací problémy můžete vyzkoušet také ODVAR. Obdobně jednoduchý, jako je využití kuzu při vaření. Použijte asi 1,5 – 2 čajové lžičky kuzu na 1 šálek vody. Rozpusťte kuzu v malém množství vody a poté nalijte do vařící vody na sporáku (lze kombinovat i s dalšími ingrediencemi). Plotnu vypněte a za občasného míchání nechte ještě asi 5 minut probublávat. |
Na závěr nutno dodat, že škrob kuzu vaší kuchyni chuťově nijak neovlivní. I proto je jeho využití tolik geniální, univerzální a snadné. Kuzu seženete ve formě jemného prášku nebo nadrcené na větší kousky, které vypadají přesně jako rozbitá křída. S oběma formami je zacházení naprosto stejné.







