Hlavní obsah

Nejtěžší závod na světě? Musí vám připomenout i to, že si máte utřít zadek! říká jeden z účastníků

Tennessee/Praha

Závod, který má vcelku jednoduchá pravidla. Vítězí ten, kdo se nejdéle dokáže udržet na nohou. V extrémním běžeckém závodě „Big Dog´s Backyard Ultra“ musí běžci každou hodinu uběhnout zhruba sedm kilometrů, a to tak dlouho, dokud jim síly stačí. Rekord drží belgický zubař, který běžel 75 hodin v kuse a pokořil vzdálenost přes 500 kilometrů!

Foto: @QuintaFuerzaMX, Twitter

Vyčerpanost závodníku v cíli

Článek

Jedná se zřejmě o nejextrémnější a nejpodivnější závod na světě, přesto každý rok přiláká stovky účastníků, kteří chtějí překonat sebe sama. Zvláštní je už samotný název závodu. Nese totiž jméno buldoka Big Doga, jehož majitel Gary Cantrell celý závod pořádá.

Akce se koná na rozlehlé farmě manželů Cantrellových v Tennessee, odtud backyard v názvu, tedy dvorek. No a přídomek ultra snad hovoří za vše. V tomto závodě totiž člověk může klidně uběhnout 400 kilometrů, ale stejně skončit s označením „nedokončil."

„Je to bolestivé, ale v dobrém slova smyslu," říká například francouzský softwarový inženýr, který uběhl za 59 hodin 400 kilometrů a závod vyhrál. „Užívám si určité formy utrpení," svěřila se pro změnu první žena, která závod v roce 2019 ovládla.

V průběhu akce jsou běžcům k dispozici odpočinkové stany a občerstvení. I když odpočinek na plastových skládacích stoličkách asi není nic extra příjemného. Během hodiny musí závodníci stihnout uběhnout požadovaný počet kilometrů, najíst se, odskočit si, zdřímnout si, a ještě se převléknout.

Lidé, kteří již závod absolvovali říkají, že s přibývajícím množstvím kilometrů potřebujete někoho, kdo vám bude tyto úkony připomínat a pomáhat s nimi. Určité části mozku prý přestanou fungovat na tolik, že je třeba připomenout i nutná hygiena po vykonání potřeby.

Někteří účastníci běží bez spánku tak dlouho, až začnou mít halucinace. Vyvstává otázka, proč se takovým stavům chtějí dobrovolně vystavovat. Odpověď je podle účastníka posledních tří závodů jednoduchá – lidi to prostě baví, protože je to zábava. Jiní to považují za neskutečnou výzvu v překonání sebe sama.

Výzvou musí být už také to, že na začátku vůbec běžci netuší, jak dlouho vlastně poběží. Záleží na výkonnosti ostatních. „Nesmíte na to myslet, soustředit se musíte jen na to, co se stane v nejbližších sekundách," říká jedna z účastnic.

Tento extrémní závod každoročně přiláká stovky běžců, kteří překonávají neuvěřitelné rekordy a sahají si až na dno svých sil.

Reklama

Související témata: