Hlavní obsah

Nejvyšší budova v Česku padla za 159 sekund

Necelých 159 sekund a slavil, stál nejvýše. Takový čas stačil vítězi premiérového ročníku závodu Schody AŽ nahoru ke zdolání nejvyšší české budovy, brněnské AZ Tower. Čtyřiadvacetiletý Tomáš Maceček, který se běhu do schodů věnuje i na mezinárodní úrovni, nenašel přemožitele. On stanovil čas 2:38:96, který bude metou pro další v letech příštích.

Foto: www.BehejBrno.com

Tomáš Maceček vyhrál běh do schodů na AZ Tower.

Článek
Fotogalerie

Nejrychlejší muž ze startovního pole 303 běžců a běžkyň zvládl 631 schodů nejlépe jak v rozběhu, tak následném finále, do kterého postupovalo třicet mužů, deset žen a první tři z každé věkové kategorie. "Napoprvé jsem trochu pošetřil síly, ale druhý výběh jsem napálil a byl ještě asi o 12 sekund rychlejší. V cíli ten rozdíl jde poznat," říkal vítěz, když popadal dech. "Trať je super, je to krásná budova jak zvenku, tak schody zevnitř, organizačně taky parádní, takže pěkný závod."

Spokojená v cíli byla i nejrychlejší žena, která vyběhla do 30. patra v čase 3:27:06. "Protože jsem schody nikdy netrénovala a nevěděla jsem, do čeho jdu, tak jsem těžila i z rozběhu a ve finále se mi běželo líp. Také už jsem věděla, že to bude poslední kolo, že stačí už jen ze sebe vycucnout úplně všechno a můžu jít na oběd," byla spokojená Petra Veselá.

Kromě občerstvení získali všichni v cíli i památeční medaili a fotografickou vzpomínku s jedinečným výhledem na jihomoravskou metropoli. První tři v celkovém pořadí si odnesli i věcné dary a finanční prémii.

Příští rok repete

"Schody AŽ nahoru jsou další zážitkovou akcí, kterou doplňujeme naše dva stávající závody Brněnský půlmaratón a podzimní 5|10 mil Brnem. Je to pro běžce trochu jiná výzva a myslím, že si to všichni užili," řekl po závodu jeho ředitel Aleš Čtvrtníček, který si sám výběh do 30. patra budovy AZ Tower nenechal ujít. "Budeme se snažit příští rok v podobný termín udělat druhý ročník, a doufám, že všichni budou chtít své výkony poměřovat a příští rok zase přijdou," dodal za organizátory Čtvrtníček.

Oficiální výsledky premiérového ročníku závodu s jedinečným výhledem na Brno jsou k dispozici na webu www.BehejBrno.com.

Reklama

Související témata: