Hlavní obsah

Ostrava má fenomenálního Bolta, Olomouc odhalí také světová esa. Jaká?

Není čas otálet, sedět. Mattoni 1/2Maraton Olomouc 2015 se blíží. Metropole Hané zažije světové setkání. V čele tisíce běžců z dvaačtyřiceti zemí se představí světová extra třída a stotisícové město má šanci stát se nejlépe obsazeným půlmaratónem na světě. Takhle se běhá v Česku. Celý závod se zajímavými hosty můžete sledovat v sobotu na serveru Sport.cz v přímém přenosu od 18:45.

Foto: Facebook: Stephen Kiprotich

Stephen Kiprotich, světové běžecké eso se představí v Olomouci.

Článek

Běžci zažijí v Olomouci šestý ročník tohoto klání, které má pod taktkovkou RunCzech. Do hlavního závodu se zapojí 5500 běžců, ale jen hrstka bude bojovat o stupně vítězů. Pokud chcete posílat vzkazy svým běžcům už nyní, můžete navštívit stránku maraton.sport.cz, kde budete moci sledovat i přímý přenos.

Ostravská Zlatá tretra má Usaina Bolta, do Olomouce dorazí olympijský vítěz a mistr světa Stephen Kiprotich. Dále poběží Mary Keitanyová (1:05:50), jedna z nejlepších vytrvalostních běžkyň současnosti. Na start se postaví i Wilson Kipsang (58:59), bývalý světový rekordman a vítěz prestižní série World Marathon Majors.

Třetí díl sázky

Na čele se bude bojovat o vítězství a finanční prémie, o tisíce míst dále půjde o čest a sázku. Tedy nic menšího! Jedno podání rukou patří také běžeckému seriálu Fast Foot, kde se trenér Jacob vsadil s běžeckým nováčkem, že musí uběhnout během měsíce tři půlmaratóny pod dvě hodiny. Karlovy Vary a České Budějovice Libor zvládl, v sobotu se rozhodne o vítězi. "Velice bych si přál, aby to dal za 2:01. Asi ho budu muset na cestě zdržet," plánuje Jacob lest.

A nelze se mu divit. Pokud prohraje, poběží půlmaratón v Ústí nad Labem 12. září v kostýmu, který mu bude určen. A existují stovky možností, experimentům se meze nekladou. Co třeba Ali Baba a čtyřicet loupežníků? Každých pět set metrů převlek. Anebo ne. Trenér Fast Footu je také nadšencem nahoty. Pokud bude vše opačně, Libor nezaběhne pod dvě hodiny, má jistotu. V Ústí se navlékne do kostýmu baletky. Patrně by ho neminuly ani piškoty.

Premiéry seriálu Fast Foot

Tihle dva ale nebudou jedinými vyslanci běžeckého seriálu. Po týdnech tréninku a odříkání se premiéry dočká Karol a Jan Tuna - tváře Stream.cz. Ona v obavách, jestli vůbec doběhne, on si brousí zuby na čas výrazně pod dvě hodiny. Nemají zkušenosti s půlmaratónem, chtějí se ale překonat a ukázat, že když má člověk motivaci a vůli, může nahlédnout do míst, kde ještě před časem svítil červený nápis - Ty to nedokážeš!

"Nedělám si iluze, že to uběhnu pod dvě hodiny. Budu ráda, když vůbec," je opatrná autorka seriálu Fenomén. "Natrénováno sice trochu mám, shodil jsem deset kilo, takže se mně běhá o dost líp. Ale bude to premiéra a vůbec nevím, co mě čeká," dodává Tuna, autor pořadu A DOST!

Třetí tváří z produkce Stream.cz může být Kazma. Loni v Olomouci běžel v rámci pořadu „Kazma to nedá." On to ale dal. Letos? Žádný velký trénink, přístup nehodný sportovce. Základ bude, pokud si vůbec vyzvedne startovní číslo. Ale zda tomu tak bude, to neví ani Kazma. Necháme se překvapit. Jedno je totiž jisté. Nikdo neví, co se v sobotu stane, ale půjde o tisíce běžeckých příběhů.

Reklama