Hlavní obsah

Ostrý voják zemřel těsně před cílem. Ostatní ale zvedli jeho pochodeň

Londýn

Běhání je druh lidské aktivity prospěšný tělu i mysli. Přesto ovšem někdy dochází na tratích běžeckých závodů k úmrtí. Ne snad proto, že by předchozí tvrzení vždy neplatilo, ale sám osud je někdy příliš nevyzpytatelný. Smutnou událost hlásí i letošní maratón v Londýně. Tragickou smrt ale přesto dokázali další lidé přetavit v pomoc potřebným. Tak, jak by si to přál i nešťastný běžec sám.

Foto: Profimedia.cz

David Seath do cíle nedoběhl. Jeho odkaz ale žije dál.

Článek

Tragédie postihla teprve 31letého kapitána britského královského dělostřelectva. Voják, jenž kromě jiného sloužil v Afghánistánu, měl před sebou zářnou kariéru. V druhé polovině roku se měl také podílet na výcviku důstojníků afghánské národní armády. David Seath měl jasnou představu o svém londýnském cíli. Ještě před nedělními závody založil internetovou stránku na podporu iniciativy Help for Heroes, která pomáhá válečným veteránům a jejich rodinám. Chtěl vybrat alespoň 250 liber (zhruba 9000 korun). Do cíle maratónu však už nedoběhl.

Organizátoři dostávají hlášení, že necelých pět kilometrů před cílem zkolaboval nějaký mladý muž. Na místo se okamžitě dostavuje větší počet záchranářů a policistů. Dochází k nezbytným akutním zákrokům a následuje okamžitý převoz do nemocnice St. Thomas' Hospital. Krátce poté však lékaři už mohou pouze konstatovat smrt. Pravděpodobnou příčinou úmrtí je náhlé srdeční selhání. Matka kapitána Seatha poskytla krátké vyjádření: „David ve svých 31 letech dokázal více, než stihne vykonat většina lidí do svých sedmdesátin. Žil na hraně a žil naplno. Běhal, aby pomohl vybrat prostředky pro válečné veterány. To pro něj bylo opravdu velmi důležité."

A zůstalo to důležité i pro jeho přátele, známé i lidi naprosto neznámé. Už v pondělí bylo prostřednictvím Davidovy stránky věnováno na charitu přes 50 000 liber (skoro dva milióny korun). Další lidé poskytli nadaci Help for Heroes pomoc na počest Davidově památce v celkové výši přes 120 000 liber (více jak čtyři milióny korun). Pomocí těchto dvou internetových stránek celkově přispělo 3000 lidí. V průměru přicházelo 25 darů do minuty. Sen o malé pomoci se rozrostl do obřích rozměrů.

Za 35letou historii maratónu v Londýně proběhlo úspěšně cílem na milión lidí. David Seath byl čtrnáctým člověkem, jehož život si trať vyžádala.

Památku zesnulého Davida si jeho přátelé chtějí připomenout ještě jinak. Poslední tři míle z trasy maratónu, jež se mu už nepodařilo překonat, dokončí společně s jeho rodiči, bratrem a přítelkyní na Davidovu počest.

Reklama