Hlavní obsah

Pivo a rychlost Čechy baví. Přesto v této disciplíně nevynikají

V pití piva Česko vždy zaujímalo zcela oprávněně celosvětově přední místa. V pivu se prý vyznáme, minimálně tedy v jeho konzumaci. I obyvatelé zemí, o nichž se tvrdí, že „pijí jak Dáni“ by nám mohli závidět. A zdá se, že rychlost nás také baví. Soudě tedy alespoň podle těch zuřivě se řítících plechových predátorů na silnici. K pivní míli ale Češi ještě nedorostli. Doufejme, že je to způsobeno pouze nadvládou metrického systému u nás a nikoli naší neschopností. A třeba možná budeme jednou mistři světa v pivním kilometru.

Beer Mile - pivní míle.

 
Článek

Jedna míle je téměř přesně 1609 metrů, takže vlastně čtyři kola na běžeckém oválu. A pivní míle je v anglicky mluvících zemích kratochvíle spojující běh a pití piva s poměrně striktními pravidly. V rámci desetimetrové pivní zóny do sebe hrknete láhev nebo plechovku piva o minimálním objemu 355 ml a minimálním poměru alkoholu 5 %. Běžíte první kolo. Následuje další pivo, další kolo a to všechno čtyřikrát za sebou. Zvracení je sice nechutné, leč přípustné. Pokud si ještě před cílem „odložíte", vyfasujete navíc další kolečko na oválu. A na světový rekord tak můžete zapomenout.

To nedáš!

Kdysi dávno se vědci domnívali, že jednu míli nebude v lidských silách uběhnout pod čtyři minuty (tedy uběhnout pod jednu minutu jeden ovál). Pak přišel na stadion nějaký Brit jménem Roger Bannister, nic s vědci nekonzultoval ‒ a míli pod čtyři minuty prostě dal.

U pivní míle se dlouho myslelo, že nebude v lidských silách dopít a doběhnout pod pět minut. A pak přišlo v loňském roce zvíře z Ameriky James „The Beast" Nielsen a vysmahlo první oficiálně uznanou pivní míli „pod 5" ‒ 4:57:10. Od té doby ambiciózní běžci a milci chmelových extraktů nemohou klidně spát a neustále se pokoušejí o nové rekordy.

To musíš dát!

V Austrálii tak začátkem letošního srpna Josh Harris překonal existující rekord a nastavil novou laťku na 4:56:25. Do kamery hrdě hlásil „Nový světový rekord, bejby!"Jeho radost však neměla dlouhého trvání. Rekord nevydržel ani jeden den. V Kanadě se do toho taky opřeli a čahoun Lewis Kent se proběhal a propil k rekordu o hodnotě 4:55:80. Oba výsledky však ještě čekají na oficiální ověření, schválení a registraci.

Co říkáte, bratři Čechové, není nejvyšší čas ukázat světu, co dokážeme my?! Natrénováno bychom měli, takže odložme nepatřičnou skromnost a vzhůru do světových tabulek! Listina o tisícovce nejlepších výkonů stále čeká na první českou vlaječku...

Troufli byste si na zdolání pivní míle?
Jasně, pokud budou mít mou oblíbenou značku piva, neměl by být problém.
34,6 %
Nevím, asi bych musel/a trochu natrénovat ten běh.
50,9 %
Určitě ne, piji pouze francouzská vína a vybrané druhy whisky.
14,5 %
Celkem hlasovalo 2236 čtenářů.

Reklama

Související témata: