Hlavní obsah

Podještědské derby bude viru navzdory! Góly nahradí kilometry

Fotbalové Podještědské derby zastoupí běžecký souboj. Za normálních okolností by se poslední říjnovou neděli hrálo v pořadí již 55. derby mezi Libercem a Jabloncem, jenže vládní opatření kvůli virové pandemii nejvyšší soutěž zastavila. Obě rivalská města se však přeci jen střetnou. V běžecké bitvě severu.

Foto: archiv autora

Místo gólů budou pod Ještěděm padat kilometry.

Článek

Kdokoliv může od 25. října do 1. listopadu změřit počet uběhnutých či nachozených kilometrů pomocí jakékoliv aplikace na mobilu či hodinkách, a poslat ve prospěch Liberce či Jablonce. Přispět je možné po osm dní libovolným počtem aktivit. Vyhrává město s vyšším počtem kilometrů.

„Napadlo nás, že by se takový závod mohl ujmout díky tomu, že mezi Libercem a Jabloncem panuje velká rivalita a jelikož kvůli restrikcím chodí v této době hodně lidí běhat," vysvětluje nápad jeden z organizátorů meziměstského klání Ondřej Petiška. Jízda na kole, koloběžce či jakémkoliv jiném dopravním prostředku se nepočítá.

„Říkali jsme si, že když se zúčastní alespoň 150 lidí, bude to skvělé, ale podle reakcí na Facebooku už zájem předčil naše očekávání. Myslím, že naběhaných kilometrů bude hodně," pochvaluje si Petiška.

Foto: Archiv Zuzany Kocumové

Kde se běhá, tam Zuzana Kocumová nemůže chybět.

Screenshoty, fotografie či odkazy na aktivitu budou soutěžící zasílat buď na mail bitvaseverulbc@gmail.com ve prospěch Liberce, nebo na bitvaseverujbc@gmail.com na účet Jablonce. Průběžné skóre chtějí pořadatelé zveřejňovat každý den. „Počty kilometrů chceme sečíst a vždy večer vydat tabulku s průběžným skóre," poznamenává Petiška.

Běžeckého souboje se zúčastní i bývalá reprezentantka v běhu na lyžích a dvojnásobná mistryně světa ve Spartan Race Zuzana Kocumová. „Několika virtuálních závodů jsem se účastnila již na jaře, takže se přidám i tentokrát. Virtuální závody jsou dobrá příležitost, jak i v téhle zvláštní době najít motivaci k pohybu navíc, než jen barevnou přírodu za okny," říká Zuzana Kocumová.

Za jaké město bude závodit? „Výběr je trochu složitý, protože ač Liberečák, Jablonec mám moc ráda a mám tam spoustu kamarádů, přítel je z Jablonce a máme tam i taneční školu... Pochopitelně však poběžím za Liberec! Naštěstí jde jen o zdravé hecování a ne nevraživou rivalitu," uzavírá Kocumová s úsměvem.

Reklama