Hlavní obsah

Proti depresím pomáhá i pohyb. Žena poběží 13 maratónů ve 13 dnech

Deprese. Jedno slovo, které dokáže změnit celý život. Ví to i Nina Jakinsová z australského Queenslandu, která se rozhodla pro epickou výzvu, aby získala více prostředků, informací a povědomí o této psychické poruše. Za třináct dnů hodlá uběhnout třináct maratónů. Proč ona? Lékaři u ní depresi diagnostikovali.

Foto: abc.net.au

Nina Jakinsová z australského Queenslandu chce uběhnout za třináct dnů třináct maratónů.

Článek

Celkem ji čeká 630 kilometrů za 312 hodin. „Fyzicky jsem v pořádku, psychicky to bude výzva, budu ale připravena," citoval server abc.net.au Jakinsovou. „Jako každá jiná osoba, která trpěla depresemi, jsem byla dost v krizi. Je to tak vysilující a ochromující. Dopad na můj život je obrovský."

Každý den Jakinsová podniká kroky ke zlepšení svého duševního zdraví. A běh je toho součástí. „Cvičení je dobré, vyčistí mi hlavu na celý den a dá mi také energii. Lidé s depresemi nemají energii na nic. Takhle já jdu hned ráno a udělám, co musím udělat," popsala svůj sportovní rituál Australanka.

Jakinsová v současné době běhá pět dní v týdnu a svoji výzvu třinácti maratónů ve třinácti dnech plánuje spustit v červnu. „Fyzicky jsem v pořádku, psychicky to bude výzva," zopakovala ještě jednou, jako by si chtěla porci 630 kilometrů znovu připomenout.

Možné příznaky deprese
• Pocity beznaděje, bezmoci
• Změna spánku
• Hněv, podrážděnost
• Nadměrný pláč
• Změna chuti k jídlu, váhový úbytek, přírůstek
• Ztráta energie
• Izolace od okolí
• Bezohlednost

„Každý v životě zažívá vzestupy a pády, ale někdy nás mohou pocity vtáhnout do temného místa, kde si myslíme, že neexistuje žádná cesta ven. Co vím jistě, když člověk má deprese, je nejlepší požádat o pomoc," napsala před časem pro server runnersworld.com Jenny Hadfieldová, která konzultovala přítelův problém s odborníkem.

Na celém světě trpí depresemi přes 121 miliónů lidí. Ve vyspělých státech se odhaduje podíl depresivních lidí mezi 5 a 7 procenty populace. „Zdravý životní styl, jehož součástí je i pravidelný pohyb, má při léčbě deprese své nezastupitelné místo. Nemusí se přitom jednat o zvedání desítek kil v posilovně nebo běhání maratónu. I pouhá odpolední procházka na čerstvém vzduchu může navodit blahodárné léčebné účinky," napsal zase server psychologie.cz.

Pravidelné běhání pomáhá i Daliboru Gondíkovi, u kterého lékaři objevili epilepsii. „Běh je má každodenní radost, kterou beru jako dar," řekl český moderátor a herec, který se  chystá na štafetový závod do Stromovky, který se poběží 19. dubna.

Reklama

Související témata: