Hlavní obsah

První mistrovství světa v nordic runningu bude ve Žďáru nad Sázavou

Praha

Běh s holemi není jen skvělým doplňkem běžeckého tréninku a jeho zpestřením. Stává se z něj samostatný sport, který již má za sebou mistrovství republiky se svými vítězi, a nyní jej čeká světová premiéra. Uskuteční se 8. září ve Žďáru nad Sázavou a jeho ambasadorem je v historicky prvním ročníku MS náš mistr světa v běhu na lyžích Martin Koukal.

Foto: archiv autorky

Nordic running, běhání s holemi. Neznáte? Poznáte.

Článek

Mistr světa v běhu na 50 km z Val di Fiemme a bronzový olympijský medailista ze štafety 4×10 km ze ZOH 2010 ve Vancouveru ze Žďáru nad Sázavou pochází. Není bez zajímavosti, že své úspěchy nejvíce sbíral zároveň v tak rozdílných disciplínách, jako je sprint a maratón. Od loňského roku se stal trenérem českých reprezentantů v běhu na lyžích a pro zájemce pořádá pravidelné tréninkové kempy.

Nordic running má k běhu na lyžích klasickou technikou velmi blízko. Na start se proto mohou postavit jak běžci suchozemští ze silnice, z dráhy i z krosu, běžci na lyžích i vyznavači známého nordic walkingu. Nenechte se mýlit, že mistrovství světa je jen pro ty nejrychlejší z nejrychlejších. Přihlaste se do závodu, ať jste hobíci či začátečníci! Nejde tu zdaleka jen o medaile, ale o společenské sportovní setkání. Ostatně při mnoha závodech od pražského maratónu k Jizerské padesátce stojíte na startu po boku profíků v naprosté pohodě, běžíte si pro svůj čas a nejinak je tomu i tady. Nordicwalkeři, kteří v tomto závodě poběží, tu mají výhodu. Mohou s holemi popoběhnout, zatímco walkingová pravidla jim to jinak neumožňují.

Kdy a kde: sobota 8. 9. 2018, běžecký lyžařský areál Martina Koukala – Žďár nad Sázavou, u vodní nádrže Pilská (49.5883467N, 15.9254806E)
Pravidla a technika: K zapíchnutí hrotu hole dochází při každém kroku, tj. levá hůl při dokroku pravou nohou a naopak (jako při běžkařském „stříďáku"). Pohyb paže s holí končí polohou ruky u boku, nepokračuje až za trup ( tj. nedochází k zapažování). Při dodržení uvedených pravidel může závodník během závodu přejít z běhu do chůze či běhochůze (runwalk).
Běžecké hole: Závodník má dvě hole libovolného provedení. Dosažení správné techniky Nordic Runningu a dodržení výše uvedených pravidel však s jinými než runningovými holemi prakticky není možné. Zájemci si proto mohou hole zkusit a půjčit, případně i zakoupit přímo na místě.
Přihláška: přímo v registračním systému

Běh s holemi je hojně využívaný trénink napříč sportovními odvětvími. Lyžaři se bez něj neobejdou zejména v období, kdy není sníh, a běžci i další atleti jej využívají zejména tehdy, chtějí-li odlehčit přetěžovaným nohám, a naopak více zapojit svaly celého těla, trupu a paží. Běžecké hole umožňují zpestření běžecké přípravy, výrazné zlepšení kondice i snadnější návrat po zranění. Takový trénink lze zařadit i po závodě či náročnějším tréninku. Zatímco v běhu byste museli kompletně zregenerovat, holemi odlehčíte (a prokysličíte) nohy, přičemž jejich práci z větší či menší části převezmou ruce. Můžete se do toho tedy s klidem obout dříve. Milan Kůtek, otec nordic runningu u nás, se s Martinem Koukalem shodli na všech základních aspektech „holoběhu" – ačkoli první z nich k němu našel cestu od běhu, druhý od sněhu: Délka holí je podobná (běžecké hole jsou vždy delší než chodecké), zdravotní i tréninkové přínosy pro obě odvětví také.

Reklama

Související témata: