Hlavní obsah

RECENZE: Dana a Emil Zátopkovi ‒ Náš život pod pěti kruhy

Praha

Až se vám poprvé dostane do ruky tato šestisetstránková publikace z nakladatelství Academia, jistě se nenecháte odradit její obsáhlostí ani vahou kvalitního vázaného papíru. Toto nejobsáhlejší vyprávění o životě našeho a patrně i celosvětově nejúspěšnějšího olympijského páru rozhodně stojí za přečtení. A uvidíte, že až dolistujete na poslední stránku knihy a zhltnete poslední její písmena, budete překvapeni, jak snadno jste tento vpravdě zátopkovský maratón zdolali.

Foto: archiv autora, Sport.cz

Dana a Emil Zátopkovi - Náš život pod pěti kruhy, přímý následník DEZ vypravují

Článek

Kdysi dávno, roku 1960 už podobné dílo z per manželů vyšlo v nakladatelství Naše vojsko jako Dana a Emil Zátopkovi vypravují. Vzhledem k tehdy panujícímu režimu nebylo možné vyjadřovat se zcela otevřeně úplně ke všemu. Další omezení pro dnešního čtenáře už bylo čistě historické ‒ vyprávění končilo právě rokem 1960. A jelikož se o osm let později náš největší olympionik vyjádřil nevhodně o bratrské pomoci okupačních vojsk, nebylo mnoho nadějí, že by se publikační činnost manželů mohla ještě nějak rozvíjet.

Leč člověk míní a historie mění. Dana Zátopková v únoru dopsala své vzpomínky, a tak kniha v mnohém navazující na Vypravování, doplňující příhody a postřehy, které ve své době nemohly vyjít, mohla spatřit světlo světa. Snad jen s jediným stínem nad svým zlatavým přebalem ‒ že se jejího vydání již nedočkal sám Emil. Jeho slovo podkreslené laskavým humorem i sebeironií má ale i v ní své místo.

TIP: V letošním olympijském roce vychází další v mnoha ohledech přínosné dílo o životě Emila Zátopka. Pat Butcher, významný britský publicista a dodnes aktivní běžec vlastním nákladem vydává knihu Quicksilver, The Mercurial Emil Zátopek. I z České republiky je snadno dostupná na obchodním portálu Amazon. Ve hře by časem měl být i český překlad knihy zahraničního autora, který manžele Zátopkovy i mnoho míst v České republice spojené s jejich osudy sám nesčetněkrát navštívil. Recenzi knihy připravujeme.

Kniha je rozdělena do sedmi velkých bloků. Jako první dostává slovo Emil, v druhém bloku vypravuje Dana. Mezníky ostatních bloků vlastně tvoří jednotlivé olympijské hry, jichž se pár účastnil. Poutavé, přirozeně plynoucí, lidsky opravdové líčení olympijských vítězství i patálií vám vykouzlí nejeden pobavený úsměv na tváři. Místy třeba ale i nefalšovaný smutek. Společně s Danou a Emilem se dostáváme do pestrých zákoutí tréninků, příprav, olympijských klání, ale i radostí a problémů obyčejně neobyčejného života dvou lidí, manželů zapálených pro sport. A samozřejmě nejrůznějších perzekucí minulého režimu za nepříliš velkou míru solidarity s představami vládnoucí strany.

Kniha je velice pěkně zpracovaná, popisky černobílých fotografií, někdy i ještě nepublikovaných unikátů, jsou vyvedeny ve zlaté barvě stejně jako číslování stránek ve tvaru časového údaje. Kdo četl předchozí knihu Dana a Emil Zátopkovi vypravují, mohl by namítnout, že fotografického materiálu bylo přeci jen více a že původní společnou knihu také velmi vtipně doplňovaly kresby Otakara Maška. Určitě je tomu tak. Na druhou stranu novodobá autobiografie přeci jen pokrývá o čtyři desetiletí více a i ona písmena se musí někam vejít. Šest stovek stran je šest stovek stran.

Kromě životních peripetií manželů Zátopkových bude příznivce sportu jistě zajímat i propracovaná příloha. Týká se totiž Emilových tréninkových metod. Můžeme se tak nechat v pozitivním smyslu slova nakazit životní filozofií olbřímího, a přitom skromného a přátelského atleta a inspirovat se jeho v mnohém progresivním tréninkovým přístupem.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:
• Náš život pod pěti kruhy - Dana Zátopková, Emil Zátopek
Četli jste knihu Náš život pod pěti kruhy? Jak se vám líbila?
Skvělá kniha, jedna z nejlepších, které jsem v životě četl/a.
11,5 %
Výborná kniha, neměla by chybět ani ve vaší knihovně.
67,3 %
Dobrá kniha, nelituju těch peněz, které jsem za ně dal/a.
1,9 %
Nic moc, maximálně si ji na chvíli půjčte v knihovně.
9,6 %
Totální odpad, nechápu, proč někdo takhle plýtval papírem.
9,7 %
Celkem hlasovalo 52 čtenářů.

Reklama

Související témata: