Hlavní obsah

Rusko má zase problém! Troškin vyhrál neoprávněně, Američanovi teď dluží 4000 dolarů

Jersey

Poté, co letos byl pro ruské atlety vyhlášen zákaz startu na všech mezinárodních závodech včetně olympiády, se o další rozbouření mezinárodních vod postaral Alexej Troškin, vítěz mezinárodního Jersey Marathonu. No, tedy vítěz. On skutečně doběhl první do cíle – a jak se zdá, celosvětového zákazu startu si ještě nestačil všimnout. Ještě podivnější je, že ani organizátoři tohoto závodu. Nastává další byrokratické peklo.

Foto: facebook Jersey Marathon

Alexej Troškin doběhl první. Je ale skutečným vítězem?

Článek

Třicetiletý atlet není na největším z Normanských ostrovů, kde se závod konal, žádným nováčkem. Do cíle jako první doběhl už potřetí za sebou. Jeho letošní vítězství s výkonem 2:18:28 ale visí na vlásku. Troškin s číslem 1 na hrudi si sice doběhl pro vítězství, mezinárodní atletická federace IAAF ale všechny ruské běžce již předtím vyřadila ze všech mezinárodních klání. Důvodem byl státem podporovaný doping v Rusku.

A aby těch komplikací nebylo málo, Troškinovi dokonce pořadatelé vyplatili i peněžitou výhru v přepočtu asi 4000 dolarů (zhruba 100 000 korun). Vítězství tedy bylo Rusovi odebráno a dále mu bylo řečeno, že výhru musí vrátit.

Vítězný titul tak byl přiřčen druhému v cíli, Američanu Christopheru Zablockému. „Jedním z důvodů, proč jsem startoval v Jersey, bylo mé přání porazit Alexeje, protože loni mě předběhl," přiznal Američan. „Mám rád dobré závody a Rus na mě udělal velký dojem, když si za celou dobu nevzal gel ani nic k pití," řekl k tomu dále Zablocki. On sám prý se startem Rusa nemá žádný problém. „Spíš mi vadí, že jsem nebyl dostatečně silný na to, abych mu na posledních mílích utekl," dodal k tomu americký atlet.

Také otázku finančních záležitostí má Američan vcelku jasnou. Pokud je jediným Troškinovým problémem, že je Rus, výhru by mu nechal. Vypadá to ale, že jeho slovo zde nebude mít valné váhy. Rus byl oficiálně vyzván k navrácení prize money. Při maratónu na ostrově Jersey neproběhly žádné antidopingové kontroly. Američana asi nejvíc zlobí nepoctivost ve sportu a bafuňářství. „Myslím si, že politici by měli mít určité hranice pro to, jak dalece mohou zasahovat i do otázek sportu," dodal věcně.

Jak byste situaci řešili na místě organizátorů vy?
Ponechal/a bych Troškinovi výhru. Pokud je čistý, právem mu náleží.
67,9 %
Je to složitější, neproběhly antidopingové kontroly...
2,3 %
Je to jednoduché. Zákaz IAAF platí, Troškin neměl na závodech co dělat.
29,8 %
Celkem hlasovalo 4891 čtenářů.

Reklama