Hlavní obsah

Smrt manželky z něj udělala fanatického sportovce

Tomu Guetzloffovi zemřela žena na rakovinu. Svých 118 kilo rozhýbal na její památku, aby o ně vzápětí přišel a stal se z něj fanatický maratonec. Cesty osudu jsou nevyzpytatelné, to už Tom, bývalý profesor chemie, ve svých padesáti letech už dobře ví. Běh mu pomohl zbavit se zármutku a bolesti a pak obsadil velmi důležité místo v jeho životě. Nyní si Guetzloff plní jeden ze svých největších snů.

Foto: Profimedia.cz

Běh přišel k Tomovi Guetzloffovi z temnot. (ilustrační foto)

Článek

Většina z nás posuzuje délku života na roky. Ne tak ovšem Tom Guetzloff. Ten délku svého života měří na maratony. Letos mu je 65 maratonů. Své padesáté narozeniny oslaví příští rok, a to velmi netradičním stylem. Ještě před svými padesátinami v lednu 2018 slaví skutečnost, že zaběhl minimálně jeden maratón v každém z padesáti států USA. Taková předsevzetí většinou přicházejí z běžecké vášně a radosti. Ta Tomova ovšem přišla z temné strany osudu.

Tomově ženě Christine byla diagnostikována rakovina vaječníků. Následovala náročná operace a zhruba dvouletá chemoterapie. Ale nemoc napadala další a další orgány. „Řekla mi: Vím, že už se to nezlepší. Tome, podívej se na sebe. Musíš se dostat do formy, potřebuju, abys tu byl pro naše děti," líčil maratonec poslední manželské okamžiky. Ve věku pouhých 34 let jeho žena v noci zemřela.

Ten den ráno Tom vyšel z domu a uběhl 24 kilometrů. Říkali o něm, že je „pořádný kus chlapa". Jeho necelých 120 kilo tomu nahrávalo. Kdysi dávno hrával dobře fotbal, ale poslední roky trávil péčí o svou ženu Christine. Znovu objevený běh mu začal sloužit jako ventil k uvolňování smutku a bolesti. Zpočátku nešlo o žádné tréninky. Prostě jen vyšel ven a běžel tak dlouho, jak jen mohl.

Během dvou let po manželčině smrti dokončil Tom deset různých maratonů. A v hlavě se zrodil nápad: Poběží maraton v každém z 50 států USA a projekt dokončí ještě dříve, než jemu samotnému bude 50 let. Od čtyř pěti maratonů ročně se rychle dostal i na 18. Na konci června tohoto roku uběhl maraton v posledním zbývajícím státě. Až tam jej dovedlo přání nemocné ženy.

Reklama