Hlavní obsah

Střela z Honolulu zazářila, má pátý světový rekord

Praha

Ve svých 88 letech si dokáže užívat života. Sice pro většinu vrstevníků nezvykle, ale to ji netrápí. Betty Jean McHughová prožila další úspěch, dokončila maratón na Honolulu. Ne zdaleka první. Připsala si čas 06:31:32 a vytvořila rekordní čas ve své věkové kategorii. Pokud by se účastnila maratónu v Praze, ještě by měla náskok téměř půl hodiny na dokončení.

Foto: facebook: Fans of Betty Jean McHugh

Betty Jean McHughová si doběhla pro pátý maratónský rekord. Je jí 88 let, na to ale patrně nezáleží. Takto se nechala vyfotit po závodě v Honolulu.

Článek

Cílem této ženy není bourat světové a věkové rekordy, ona si chodí prostě zaběhat, baví ji to. V neděli si užila se synem a dvěma vnoučaty. Aniž to bylo jejím cílem, připsala si rekordní čas ve své věkové kategorii. Ten stlačila o 91 minut a 52 sekund, čas z roku 1995, který držela Mavis Lindgrenová, je minulostí.

„Rekordy nejsou důvod, proč já běhám. Jen jsem se chtěla cítit pohodlně, abych byla schopna doběhnout do cíle, vypadat dobře a stále se usmívat. Příliš mnoho lidí je k běhání v tomto věku skeptických," usmála se žena, která má i přes svůj věk facebook, který pro ní založili její fanoušci.

Sice ji nejde o nahánění časů, přesto může běžet ještě rychleji. Při závodu ji bránilo velké teplo a zkrácený trénink, protože měla zraněné koleno.

Běžkyní je od svých padesáti let, sama odhaduje, že dokončila kolem dvaceti maratónů. Přitom její nejlepší čas je 03:31 nebo 03:32. Přesná čísla si v hlavě moc nedrží, protože její běhání je „tak nonšalantní".

Pátý rekord, věk nehraje roli

Podle organizace Association of Road Racing Statisticians (ARRS) není McHughová v přepisování rekordních světových maratónských časů nováčkem. Věkové kategorie 75, 81, 82, 85 a nyní 88 let patří této dámě. Když zlomila první časem 04:08:54 ve Vancouveru, řekla. „Mé běhání je velmi neortodoxní. Neznám všechny statistiky, nedívám se na hodinky. Jím správně a večer před maratónem si vychutnám sklenku červeného vína. Je radost mít dobré přátelé a rodinu, kteří vás podpoří," citoval ji server Runners World.

Ačkoliv je úspěšná, od prvního maratónu, který běžela v šedesáti letech, si přísahá, že další už nebude. Bude tomu i tak po pátém rekordu? „Dali jsme si něco k pití, namočili nohy do bazénu a sledovali, jak všichni kolem kulhají. Maratón je prostě něco, co děláme, takže teď můžeme mít party,"  jen dodala. Pokud už ona nebude pokračovat, na řadě je syn a vnoučata.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články