Hlavní obsah

Světová hvězda z Keni radí. Jak být lepší, nejlepší?

Rady se na nás někdy valí ze všech stran. Pokud ale přicházejí od osoby, za kterou stojí výsledky, většinou zpozorníme. Například když promluví dvojnásobný vítěz maratónu v Londýně, kterým je Eliud Kipchoge. Tento rok zaběhl druhý nejrychlejší maratónský čas historie. Své běžecké desatero prozradil pro deník The Telegraph. Prozradil, jak to má s jídlem ugali, jak důležitý je také tréninkový deník, lidé kolem něj, k čemu slouží kopce v tréninku.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Eliud Kipchoge zaběhl v Londýně druhý nejrychlejší maratón všech dob.

Článek

1. Pište si tréninkový deník

Mám tréninkový deník, kam si píšu plány, pocity a emoce. Před letošním Londýnským maratónem jsem se mohl ohlédnout a vzpomenout si, jak jsem se cítil minulý rok, což je velmi důležité. Můžete se hodně dozvědět. Mám deník za posledních třináct let.

2. Nikdy nepřestávejte běhat pro radost

Je to dlouhá doba, co jsem se rozběhl, ale stále si pamatuji, jak jsem jako dítě běhal do školy nahoru a dolu. Když jsem byl malý a běhal pro zábavu, nevěděl jsem, že to bude jednou má kariéra. Rád si uvědomuji tyto pocity. Vaše mysl a srdce vás žene dále. Vaše mysl řídí vaše nohy.

3. Obklopte se dobrými tréninkovými partnery

Trénuji s výbornými sportovci, což je dobré pro motivaci. Pokud trénujete s rychlými sportovci, více se snažíte. Vím, že dobrá příprava je důležitější než všechno ostatní.

4. Neběhejte stále ve stejném tempu

Každý týden naběhám okolo 200 - 220 kilometrů. Nejvíce dávám 42 kilometrů za den. Myslím, že je dobré dělat i krátké intervaly, například třináct tříminutových rychlých pasáží. Dlouhé běhy zlepší vaší vytrvalost, kratší zase rychlost. Vzájemně jsou pro běžce prospěšné.

5. Kopce

V Keni jsem trénoval ve vysoké nadmořské výšce, což je dobré pro fyzičku. Kopcovitý terén je velmi dobrý, protože rozvíjí sílu a vytrvalost.

6. Dvojité tréninky

V některých dnech jsem trénoval dvakrát denně. Poprvé v šest hodin ráno, podruhé ve čtyři odpoledne. Pokud toto zařadíte do svého tréninku, má to vyšší účinky pro vaše tělo, srdce i plíce.

7. Držte své nohy na zemi

Jedna z nejdůležitějších věcí u běhání je, zůstat skromný. Jsem šťastný, když jsme s ostatními atlety v malém domku, spolupracujeme, pereme prádlo, krájíme zeleninu. Rád pomáhám mladším sportovcům a jsem vzorem.

8. Ugali, hlavní zdroj energie

V tréninkový den si dávám dopoledne jen čaj a chleba. K obědu a k večeři ugali (kukuřičná kaše) s nějakými bílkovinami z vajec či masa. Večer před závodem mám rýži, špagety nebo ugali. Během závodu využívám Etixx Triple Action - izotonické energetické gely a kofeinové gely. Den před závodem mi tým připraví osm láhví na pití, abych je měl na podporu po každých pěti kilometrech při maratónu.

9. Používejte hodinky

Sleduji čas a kilometry během závodu. Je to dobrý způsob, jak vidět, jestli rychle běžíte. Udržíte tak správné tempo, nepoběžíte potom příliš rychle nebo příliš pomalu.

10. Nepalte olej v mysli

Pokud tvrdě trénujete, je důležité vzít si čas na odpočinek a zotavení. Já po tréninku rád poslouchám hudbu a čtu knihy. Během dne spím mezi tréninky a do postele chodím každý večer v devět.

Reklama