Hlavní obsah

TEST: Běžecké elasťáky Nike Run Division Tech ‒ extravagantní rebel mezi kalhotami

Praha

Na hrubý pytel hrubá záplata, říkávaly naše babičky. Co by ale říkávaly dnes, kdyby navíc chtěly běhat v zimním období? Patrně Na drsné počasí s drsnými kalhotami, nebo něco podobného. Už i běžcům ve středočeském kraji začíná docházet, že tuto zimu asi úplně nedají se svými oblíbenými běžeckými šortkami. Možná uzrál čas poohlédnout se po nějakých zimních elasťácích. Co třeba něco nekonvenčního, nevšedního, extravagantního?

Foto: nike.com

Běžecké elasťáky Nike Run Division Tech

Článek

Nové běžecké šponovky se značkou amerického výrobce určitě nezapadnou v záplavě černých legín na běžeckém trhu. Jsou totiž tak stylové, že vás v nich nikdo nepřehlédne a ani vy sami už na ně nikdy nezapomenete. Ještě předtím, než je navléknete, si položíte otázku, z jakého přehlídkového módního mola tyhle kalhoty asi utekly. Ale pak ve vás převáží praktická touha je prostě vyzkoušet.

Opticky se dají kalhoty horizontálně rozdělit na dvě poloviny: ke kolenům a od kolen dolů. Horní půlka budí standardní dojem pečlivé propracovanosti funkčních kalhot, nad jejichž designem se zamýšleli nejenom textilní inženýři a návrháři, ale i samotní sportovci. Dolní polovina je směsicí extravagance, touhy provokovat a odvahy. Především odvahy nechat si promrznout nejsilnější šlachu v těle.

Foto: archiv autora, Sport.cz

Běžecké elasťáky Nike Run Division Tech - detail větruodolných „trenek“.

Základ kalhot tvoří obvyklý mix polyesteru s elastanem. Na něm jsou našité panely větruodolného materiálu, který vytváří jakési svrchní trenky pevně spojené s podkladovým materiálem. Výjimku tvoří jen vnitřní oblast mezi stehny, té je ponechána možnost rychlejšího odvětrávání skrze jedinou vrstvu.

Foto: archiv autora, Sport.cz

Běžecké elasťáky Nike Run Division Tech - detail boční kapsy.

Horní „trenýrky" jsou ‒ jak jsme si už u výrobce tak nějak zvykli ‒ prošpikovány promyšlenou sadou kapes. Dvojici prostorných kapes se zavíráním na zip najdete po bocích. Jejich vnitřní materiál je síťovaný, což jednak celou věc odlehčuje, jednak dává možnost případného doplňkového odvětrávání skrze otevřené kapsoví. Vzadu, v křížové oblasti najdete ještě jednu strečovou kapsu s bočním uzavíráním opět na zip. Ta je nejspíše určena pro mobilní telefon nebo mp3 přehrávač. Objemnější chytré telefony už se do ní ale nevejdou. Pokud vyběhnete v rukavicích, připravte se i na možnost, že je budete muset sundat, abyste se do zapnutých kapes dostali. Pacičky jezdců jsou dosti malé a mohou se v rukavicích hůře ovládat.

Foto: archiv autora, Sport.cz

Běžecké elasťáky Nike Run Division Tech - detail zadní kapsy.

Pas tvoří jemná, skoro čtyři centimetry široká guma, v jejímž středu navíc probíhá křížící se stahovací tkanice. Zevnitř vzadu potěší i malá, ale užitečná drobnost ‒ poutko na zavěšení kalhot, například pro účely vysychání po tréninku.

Foto: archiv autora, Sport.cz

Běžecké elasťáky Nike Run Division Tech - detail zakončení nohavice s pásem větruodolné látky.

Kolena jsou ponechána v péči pouze základní vrstvy, aby překvapivě lýtka dostala další várku neprofoukavého materiálu, tentokráte poněkud okapovitého charakteru. Větruodolná látka je totiž přišita k nohavicím pouze z horní strany, dole je ponechána volně, takže na běžci vytváří efekt jakýchsi „havlovek", legendárních kratších kalhot našeho bývalého prezidenta. Strečový materiál pod nimi pokračuje ještě poněkud níže. Modelovi na oficiálních materiálech výrobce končí kalhoty výrazně nad kotníky, což se mně s nižší výškou vzrůstu naštěstí nestalo. Odhalování achilovek syrovému zimnímu počasí nepovažuju totiž za nejšťastnější volbu. Proto bych doporučil pečlivé vyzkoušení v obchodě, chcete-li něčemu takovému předejít. Případný „chybějící" kus kalhot je dobré doplnit nějakou vhodnou dlouhou ponožkou.

PLUSY
z velké části větruodolné
celkem 3 kapsy na zip (2 boční, 1 zadní)
pohodlný elastický pas se stahováním na šňůrku
reflexní potisk vpředu i vzadu
poutko na zavěšení
MINUSY
někomu mohou být nohavice neprakticky kratší
titěrné jezdce zipů se hůře ovládají v rukavicích
dolní větruodolný díl je více designový než praktický
HMOTNOST
265 gramů
CENA
1537 korun

Horní polovině kalhot se nedá vytknout asi nic, s dolní polovinou by mohl být problém. Větruodolný materiál bych se nebál umístit přímo zpředu na kolena, která mají v silnějším protivětru tendenci promrzat. A klidně bych se přimluvil i za delší nohavici, to by běžcům brodícím se sněhovou břečkou také nemělo škodit.

Foto: archiv autora, Sport.cz

Běžecké elasťáky Nike Run Division Tech - detail zpracování pasu.

Kvalita zpracování je jinak na velmi vysoké úrovni, stejně tak použité materiály včetně značkových zipů YKK nebo reflexního potisku (logo na levém stehně zpředu, vzadu na kapse reflexní nápis „Nike Running Division"). Pokud bych seděl v odborné porotě, zvedl bych tabulku s 8 body z 10 možných. To hodnotím praktickou stránku věci, na posouzení uměleckého dojmu si zatím netroufám.

Foto: archiv autora, Sport.cz

Běžecké elasťáky Nike Run Division Tech - praktické poutko na zavěšení.

Reklama