Hlavní obsah

TEST: Běžecký trailový batoh Kalenji - dost muziky za málo peněz

Liberec

Decathlon na letošní trailovou a hlavně ultratrailovou sezónu zbrojí s novým batohem. Najdete na něm spousty detailů, vychytávek a doplňků včetně hydratačního sytému. Jak obstál v reálném prostředí, při skutečné trailové zátěži? Vydržel, osvědčil se při tvrdé konkurenci?

Foto: Martin Lukeš, Sport.cz

Trailový batoh Kalenji - dobrý parťák za rozumnou cenu.

Článek
Fotogalerie

Tentokrát se v testovacích spárech naší redakce ocitl běžecký batoh Kalenji v pánském provedení, jehož prodejní cena je 779 korun. A ta jistě zláká nejednoho běžce. Nyní je třeba vyzkoušet, jak je to s kvalitou zpracování a reálnou použitelností.

Hydratuj, nebo zhyň!

Batoh je o objemu 9 litrů s možností rozšíření až na 14 litrů. Výrobcem udávaná hmotnost je 460 gramů a součástí batohu je také hydrovak o objemu 2 litrů. To ale není jediná možnost, kde si uchovávat zásoby pitného režimu. Na předních stranách obou popruhů jsou navíc ještě kapsy pro půllitrové lahve. Ty ovšem nejsou součástí balení. Celková zásoba vody nebo iontového nápoje může být ve finále až 3 litry. Na pravém popruhu je rovněž připevněna malá píšťalka. Je vidět, že výrobce myslel i na případy, kdy je při závodech píšťalka povinnou výbavou.

Přístup do úložného prostoru batohu a uložení hydrovaku je společný z vrchní strany batohu a je relativně úzký a uzavřený pouze na suchý zip. To považuji za handicap, mám raději úložný prostor lehce přístupný a uzavíraný na zip s možností velkého otevření. To umožňuje totiž lepší hledání věcí v batohu. Jediné, co odděluje přístup k hydrovaku od úložného prostoru, je červená klopa na suchý zip.

Variabilní objem

Po jejím otevření máte k dispozici malou kapsu na zip, do níž si můžete uložit mobilní telefon (do určité velikosti) nebo další drobnosti. Dále máme samozřejmě velkou kapsu úložného prostoru, do níž se vejde vše potřebné pro ultratrailové závody. Pokud by bylo potřeba, je možné hlavní prostor pomocí vnějšího zipu umístěného po obvodu batohu rozšířit o dalších 5 litrů až na výrobcem udávaných 14 litrů. A to už je opravdu slušný obsah.

Další dvě malé kapsy uzavíratelné zipem naleznete na obou stranách popruhů a využijete je například pro energetické gely nebo tyčinky. Poslední úložný prostor je tvořen vrchní síťovinou, na kterou je umístěno logo značky. Prostor je volně přístupný a není uzavíratelný. Mohl by klidně posloužit pro rychlé uložení mapy spoluběžcem.

Na hydrataci záleží

Součástí batohu je také hydrovak o objemu 2 litrů. Jeho předností je velký plnící otvor, jenž se zavírá posuvným uzávěrem. Ovšem za mínus považuji upevnění hadičky k samotnému vaku. Nelze ji tak jednoduchým způsobem odpojit a samotnou ji vymýt. Demontovat lze však náustek hadičky.

Malá rada: Aby vám voda při běhu nešplouchala, hydrovak po naplnění otočte dnem vzhůru a hadičkou vysajte přebytečný vzduch.

K uchycení hydrovaku v batohu slouží plastová karabinka, kterou zaháknete za uzavírací systém vaku. Hadičku můžete protáhnout otvorem v ramením popruhu jak přes pravé rameno, tak i přes levé. Na obou stranách popruhů jsou umístěna očka, kterými hadičku protáhnete, aby při běhu nepřekážela. Jako další vodní rezervoár můžete dokoupit dvě plastové lahve o objemu 500 mililitrů a umístit je z čelní strany na oba ramenní popruhy. To uvítají běžci, kterým nevyhovuje hydrovak. Postup také umožňuje nosit v jedné lahvi vodu a v druhé ionťák.

Sedí a nedře

Díky širokým popruhům, které nikde nedřou, a upínacímu systému na hrudníku, jenž si můžete upravit dle potřeby, batoh dobře sedí a při běhu zbytečně neposkakuje a necestuje na zádech. Tady bych měl asi říci, že to je při výšce mé postavy 170 cm. Vyšší a urostlejší běžci by to mohli hodnotit jinak.

Batoh jsem testoval během letošního horkého léta a musím říci, že je celkem dobře odvětrán. Samozřejmě, že se pod ním záda více zapotí, ale popravdě řečeno výsledek příjemně překvapil. Celkem jsem s batohem naběhal přibližně 200 km a také jsem ho používal při nordic walkingu, což dělalo dalších asi 70 km. Za tu dobu batoh nejeví žádné známky opotřebení.

Co říci závěrem? Snad jen to, že až na výtky k menšímu otvoru do úložného prostoru a upevnění hadičky k hydrovaku, batoh předčil má očekávání. Za uvedenou cenu rozhodně pořídíte batoh, který uspokojí i náročnějšího běžce a udělá stejnou službu jako někteří výrazně dražší konkurenti.

PLUSY
dobrý poměr cena/výkon
slušné odvětrávání
dobře sedí
MÍNUSY
menší vstup do úložného prostoru
hadička hydratačního systému neoddělitelná od vaku
CENA
kolem 780 korun

Reklama