Hlavní obsah

TEST: Čelovka Fenix HL26R ‒ vše, co na trailu i jinde potřebujete v boji s temnotami

René KujanSport.cz

Výrobce odolných taktických, loveckých, potápěčských, speleologických... a běžeckých osvětlovacích prostředků Fenix v poslední době rozhodně nespí na vavřínech a co nová sezóna, to nové a vylepšené kousky běžeckých čelovek. Posledním výstřelkem je svítilna speciálně navržená pro trail running, ale určitě ji využijete i všude jinde, kam vás vaše běžecké kroky zanesou. Naše redakce ji testovala v třídenním slejváku při běhu z Drážďan do Prahy. Jak dopadla?

Foto: Kronium.cz

Odolná čelovka na běhání? Hledej pod křídly bájného ptáka!

Článek
Fotogalerie

Bájný pták ve jménu výrobce neustále vstává ze svého popela a k prosvětleným nebesům stoupá stále častěji s odolnými odlehčenými verzemi s integrovaným nabíjením. Tentokráte je navíc integrován i samotný odlehčený akumulátor se slušnou výdrží. Odolnost je také jedním z hlavních požadavků běžce v náročných podmínkách, ani tady opeřenec z bájí a pověstí nezůstává své přiřčené nezdolnosti nic dlužen.

Nový model HL26R zcela odpovídá cestě, kterou výrobce nastoupil už před určitou dobou. Zjednodušování, odlehčování, zachování vysokého výkonu, vysoké výdrže a odolnosti. Na vyměňování vybitých baterií a jejich nahrazování čerstvými můžete zapomenout. Tady najdete malý, odlehčený lithium-polymerový akumulátor pevně zapouzdřený do odolného těla. Jediné, co budete muset občas udělat, je připojit standardní konektor microUSB pro nabytí (ten je uzavřen kvalitní gumovou krytkou). Počet garantovaných nabíjecích cyklů je 500, ovšem na tento akumulátor (=na celou svítilnu) je poskytována dvouletá záruka, což je mnohem více, než kolikrát dostanete na baterii třeba u mobilního telefonu.

Stále častěji se u běžeckých čelovek Fenix setkáváme také s nahrazováním odolných slitin lehkých kovů odolnými plasty. Ty mají tu výhodu, že jsou lehčí, certifikovanou nárazuvzdornost si ale zachovávají na stejné úrovni. Tady je 1 metr při dopadu na jakýkoli povrch, v případě nechtěného pádu z ruky se tak určitě nic nestane. Ani z hlavy, kde je už výška trochu větší. Mnoha testy těchto čelovek jsme se přesvědčili, že jejich odolnost jde zpravidla daleko za hranice přísné certifikace. (Pusťte si naše testovací video.)

Jediný parametr, který si předchozí kovové modely zachovávají vyšší, je odolnost proti vodě. S nimi jste se mohli potopit až do dvoumetrové hloubky na minimální dobu půl hodiny. Novinka má odolnost „jen" na úrovni IP66, tedy proti maximálně vlnobití. Ale v pohodě, i s IP66 si toho baterka od vody nechá líbit mnohem více než ten nejodolnější běžec.

Ani výkon procesem odlehčování nijak neutrpěl. HL26R nabízí hned sedm světelných režimů prostřednictvím tří diod. Nejvyšší poskytuje 450 lumenů, dost na to, aby si běžec zjednal respekt i na frekventované či nepřehledné silnici.

Hlavní světlomet („dálková světla") vytváří dioda Cree XP-G2 R5 s dosvitem až 100 metrů. Jeho kužel je zaměřen spíše bodově, přesto ale osvětluje prostor dostatečně široce na to, aby běžec i při vysokých rychlostech mohl včas reagovat na změny trati a další záludnosti doposud ukryté ve tmě. „Tlumená světla" tvoří dvě postranní diody Nichia, také s životností 50 000 hodin. Ty osvětlují prostor v příjemně rovnoměrném širokém kuželu o rozsahu 100°.

PLUSY
kompaktní odlehčený model
vysoká odolnost
integrovaný Li-pol akumulátor (3,7 V, 1600 mAh, ochrana proti přebíjení, podvybití)
7 režimů se 3 kvalitními LED s oddělenými spínači
indikace stavu baterií
krizový režim SOS
reflexní čelenka
silikonový pásek proti potu
3 barevné varianty na trhu (černá, žlutá, modrá)
MÍNUSY
ochrana spínače by mohla být širší
CENA
1459 korun
HMOTNOST
86 gramů

Hlavní dioda poskytuje tři běžné režimy po 30-70-130 lumenech (výdrž: 25-12-6 hodin). Při podržení jejího spínače přes jednu vteřinu dochází k aktivaci „burstu", režimu o výkonu 450 lumenů a výdrži 1,5 hodiny. Pro běh do středně náročných podmínek vystačíte s prostředním režimem a za opravdu mimořádných podmínek se 130 lumeny. Burst je určen pro krátkodobější dálkovou rekognoskaci terénu a podobně. Po jedné minutě se čelovka automaticky přepíná do předchozího používaného režimu. Po vypnutí a opětovném zapnutí si světlo pamatuje naposledy používanou úroveň.

Dvě postranní diody mají dva režimy o 4 a 40 lumenech a pro krizové situace nabízejí režim SOS poblikávající se 40lumenovou intenzitou .../---/... Výdrž se tady pohybuje na úrovni 100 (4 lumeny) nebo 13 hodin (40 lumenů). Krizová morseovka vydrží 26 hodin. Samostatný spínač vedlejších světel má další funkci: Po jeho „nakliknutí" vám čtyři miniaturní modré LED napoví, kolik energie v akumulátoru ještě zbývá. Pokud je už situace vážná a baterie si žádá nabití, při rozsvícení čelovky začne jedna z modrých LED poblikávat.

Vzhledem k faktu, že novinka má včetně baterií 86 gramů, není třeba její hmotnost rozkládat mezi dvě pouzdra. Vše sedí příjemně lehce na čele v jednom kompaktním balení usazeném do základny plnící několik funkcí. Ta jednak svým štítkem chrání dvojici vypínačů před nechtěnou aktivací, jednak umožňuje naklápění světlometu v rozsahu 60°. Jen tady bych si vlastně trochu zabrblal a měl připomínku: Krycí štítek přesahuje vypínače jen z jedné třetiny. V praxi se mi to nestalo, ale teoreticky by i přes jistou ochranu mohlo například v případě transportu v plné kapse batohu apod. dojít k nechtěnému zapnutí.

Šedesátistupňový rozsah náklonu těla svítilny je pro běh zcela dostačující. Stejně jako u mnoha předchozích druhů, lze i tuto čelovku po sejmutí z hlavy umístit také na zem a využít jako statické světlo při stavění stanu, pro úpravy výstroje a podobně.

Jednoduchý pružný pásek s nastavitelnou délkou je rovněž přizpůsoben potřebám běžců. Jednak nese po obvodu reflexní prvky, jednak má ve své přední třetině z vnitřní strany silikonový pásek. Ten ještě lépe udržuje čelovku na místě, jaké jste jí určili. V případě nasazení na hlavě bez čepice zároveň rozvádí stékající pot do stran tak, aby vám nevnikal do očí.

Z pohledu nočního běžce jde o vymazlenou kompaktní čelovku připravenou na všechno, co ji může v přítomnosti ambiciózního sportovce potkat. Více než dostatečný výběr režimů se přizpůsobí jakékoli nestandardní světelné situaci. HL26R nabízí dostatečnou aktivní i pasivní bezpečnost. Používali jsme ji při běhu z Drážďan do Prahy od pátečního odpoledne do nedělního odpoledne. Běžela a svítila tak s námi dvě dlouhé noci, navíc sloužila i jako hlavní osvětlení při stavbě tábora a později ve stanu. Mnoho hodin v permanenci, domů dojela s akumulátorem ještě napůl plným. Všechny tři dny pršelo, takže jsme důkladně prověřili i její voděodolnost ‒ absolutně bez problémů. Nebylo třeba světlo ani nijak zvlášť šetřit při balení, pohazování batohem při transportu. A ani její cena není vzhledem ke kvalitě nijak přehnaná.

Připraveno ve spolupráci s Kronium.cz.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:
• Fenix HL26R žlutá

Reklama