Hlavní obsah

TEST: Ruční svítilna Fenix PD35 TAC ‒ kladivo na čarodějnice pro taktické běžce

René KujanSport.cz

S překvapením a zaujetím jsem v jednu chvíli sledoval rozsáhlou diskuzi na sociálních sítích. Vedli ji běžci o nejrůznějších a nejvhodnějších svítilnách na běhání. K mému překvapení se i poměrně velké procento diskutujících hlásilo ke „světlonošům“, tedy těm, kteří běhají s baterkou v ruce. K ještě většímu mému překvapení jsem zjistil, že i já se občas, leč pravidelně měním na světlonoše. A pakliže je nás takových víc, už mi nic nezabrání podělit se s vámi o osobní zkušenosti s dalším světlometem.

Foto: René Kujan, Sport.cz

Ruční svítilna Fenix PD35 TAC

Článek

Tuto LED svítilnu řadí tři poslední písmena v jejím názvu mezi taktické pomůcky. Taktické v tomto případě znamená, že je (rychle) připravena na vše, co se může přihodit, vyskytnout nebo vás přepadnout. Také to tedy znamená, že by z ní měly radost bezpečnostní složky, kdyby ji měly ve výbavě ‒ a ony ji často ve výbavě (a radost z toho) skutečně mají. Má odolnost IPX8, můžete se s ní ponořit až do dvou metrů pod hladinu vody, má tvrzenou čočku a zvýšenou odolnost proti nárazům. Je díky zadnímu tlačítku (tail switch) ihned použitelná, což je též dosti taktické. Lze ji připevnit na kolejničky vašeho zbrojního arzenálu, přišroubovat k helmě, osadit dálkovým spínačem, difuzérem, barevnými filtry nebo červeným kuželem... ale co je nejdůležitější: dá se s ní běhat. A co já vím, možná i některým běžcům udělá radost, že se s její korunkou (přední hranou reflektoru) dá rozbít sklo auta, když z něj po bouračce potřebujete někoho vytáhnout, nebo i rozbít hlavu nějakému nepěknému agresoru, jenž přepadne nevinnou běžkyni v potemnělém zákoutí zšeřelého lesoparku. PD35 TAC zkrátka je mega-taktická, ať už si pod tím slovem představujete cokoli.

Proč by běžci mohli mít ve svém arzenálu i ruční svítilnu? V rámci našich testů jsme vám představili i nejrůznější „hruďovky", svítilny s upevněním nikoli na hlavě běžce, ale na jeho hrudi. Oproti čelovkám má níže položené světlo ‒ ať už jej nesete v ruce, nebo na hrudníku ‒ jednu opravdu nedostižnou výhodu: Poskytuje výrazně lepší trojdimenzionální obraz nasvíceného terénu před vámi. Pokud se na svět ponořený ve tmě díváte z úrovně světelného zdroje, spoustu stínů nemáte šanci postřehnout, obraz ztrácí na plasticitě, je v podstatě plochý, dvojdimenzionální.

Foto: René Kujan/David Ryneš, Sport.cz

Co vypadá ploše, ve skutečnosti skrývá zákeřné schody. Stejné místo, stejná svítilna, jiné nasvícení (z úrovně očí vlevo, z úrovně pasu vpravo).

To je pro běžce řítícího se třeba suťovým polem někde v horách obrovská nevýhoda a nebezpečí zároveň. Jsou prostě situace, kdy se vyplatí mít na výběhu i něco jiného než čelovku. Nebo se alespoň rychle naučit přetransformovat ji na hruďovku (pozor ale, aby se z ní za běhu nestala „podpásovka" ústící do nebezpečného svázání obou dolních končetin k sobě a do neodvratného pádu střemhlav).

Foto: René Kujan, Sport.cz

Ruční svítilna Fenix PD35 TAC - pohled na boční přepínač.

Ale teď už konkrétně ke svítilně. Její nákup mi trval přes měsíc. Fenix nabízí celou řadu odolných svítilen se světelným tokem blížícím se světlu Slunce (nikdy si nesviťte třeba FD65 do očí, leda že byste chtěli uzřít světlo na konci tunelu úplně naposledy) a vybrat si z široké nabídky je úkol tak přetěžký, že situaci nakupujícího snad nejlépe vystihla Jolanda svým výrokem „Hodně budeš někde". Asi pětkrát jsem změnil víru i přesvědčení, než má volba konečně padla na tohoto krasavce.

Foto: René Kujan, Sport.cz

Ruční svítilna Fenix PD35 TAC - velikost akorát do dlaně.

Líbí se mi, že má stejně jako má běžecká čelovka energii zakletou do populárního akumulátoru typu 18650. Americká LED Cree poskytuje až 1000 lumenů, což už je srovnatelné s dálkovým reflektorem automobilu. Dosvit 200 metrů. To mi přijde i pro rychlý běh dostatečné. Asi není třeba rozmazávat, že jakákoli odolnost světelného zdroje na cestách je krajně žádoucí. Někteří běžci soudí, že například u čelovek je odolnost proti pádu absolutně zbytečná, neboť nejsou natolik hloupí, aby jim světlo z hlavy padalo. Není zbytečná, pravím vám! Ačkoli taky nejsem hloupý, čelovka už mi na zem párkrát spadla ‒ při štrachání v batohu, chvatné manipulaci... Navíc nikdy nevíte, co vám se zavazadly provádí obsluha třeba na letišti nebo co všechno musel zažít váš drop-bag, než jste se k němu dostali na průběžné kontrole nějakého vypečeného závodu. Odolnost dle mého názoru není pitomost. Patřím k lidem, kteří se raději soustředí na něco příjemnějšího, než jsou obavy, zda světlo bude opravdu fungovat.

Foto: René Kujan, Sport.cz

Ruční svítilna Fenix PD35 TAC v originálním balení.

Ale pokračujme dále. PD35 TAC nabízí dva různé režimy: taktický a outdoorový. Taktický má jen tři úrovně a na první sepnutí dává vždy plný výkon (1000 lm), na dvojité nacvaknutí stroboskop s proměnlivou frekvencí (rovněž 1000 lm), na trojí cvaknutí světlo o nízké intenzitě (60 lm). Outdoorový režim má k dispozici hned pět úrovní světelného toku plus stroboskop. Přepínání zařizuje malé boční tlačítko.

Foto: René Kujan, Sport.cz

Ruční svítilna Fenix PD35 TAC - detail zadní části.

Pokud byste se se svítilnou chystali do opravdu studených krajin, můžete akumulátor 18650 nahradit dvěma lithiovými bateriemi CR123A s vysokou odolností vůči mrazu. Výkon je digitálně udržován na konstantní úrovni po maximálně dlouhou dobu. V outdoorovém režimu si elektronika uchovává v paměti poslední zvolený režim a do toho přepíná po opětovné aktivaci. Potěší i ochrana proti vyzkratování v případě, že by se vám povedlo nastrčit akumulátor do svítilny opačným pólem napřed. A opět je to elektronika, která zablikáním světla v pravidelných intervalech upozorní na nutnost vyměnit baterie. V balení společně se svítilnou najdete i pouzdro, poutko na ruku, upevňovací klip ‒ a jak jsme u výrobce už zvyklí, také náhradní těsnící O-kroužek a krytku hlavního spínače.

Foto: René Kujan, Sport.cz

Ruční svítilna Fenix PD35 TAC s vyjmutým akumulátorem.

PLUSY
1000 lumenů na maximální režim
vysoká odolnost vůči živlům a nárazům
možnost napájení 1×18650 nebo 2×CR123A
dva hlavní režimy (taktický/outdoorový)
celkem 6 světelných režimů (včetně stroboskopu)
koncový vypínač (tail switch) + boční přepínač režimů
hranatý prstenec pro zabránění skutálení
černěné tělo z odlehčených slitin
praktický odnímatelný klip
2× praktická průchozí očka na provlečení šňůrky na zápěstí (součást balení)
zubatá korunka (např. pro průnik do havarovaného automobilu, sebeobranu...)
MINUSY
nemá integrované nabíjení
HMOTNOST
89 gramů (bez akumulátoru)
CENA
1999 korun (dodává se bez akumulátoru)

Pětatřicítka má také jednu nevýhodu, o níž nejsem úplně přesvědčený, že to je nevýhoda. Nemá ‒ jak už u jiných modelů bývá často dobrým zvykem ‒ integrované nabíjení. Akumulátor se musí po vybití vyjmout a vložit do samostatné nabíječky (ta není součástí balení!). Pokud ale jako já vlastníte třeba jinou fenixí čelovku se zdrojem 18650 s integrovaným nabíjením, nemusíte dokupovat vůbec nic. Prostě necháte akumulátor nabít v čelovce a žádnou další pomůcku nepotřebujete. Pro úplnost ale dodávám, že nejmenší vhodná nabíječka stojí necelých dvě stě korun a lze ji přes USB připojit k počítači nebo jakékoli zástrčce s USB, třeba té od mobilního telefonu. Výhodou této nevýhody je to, že minimálně na statistické úrovni významně snižuje množství možných poruch svítilny.

Foto: René Kujan, Sport.cz

Ruční svítilna Fenix PD35 TAC - detail klipu.

PD35 TAC využívám především pro „takové to běžné domácí pobíhání" na pár kilometrů, kdy potřebuji přisvítit jen občas, když přebíhám terénní místa, nebo jen rychle ověřit, zda se na mne z křoví podél cesty řítí divoký srnec, kanec nebo psanec toužící zjistit, zda se korunkou taktické svítilny skutečně dá rozbít jeho hlava. Za klip svítilny většinou zachytávám kroužek s klíči, takže škálu možných uplatnění lze ještě rozšířit o praktickou klíčenku.

Foto: René Kujan, Sport.cz

Ruční svítilna Fenix PD35 TAC s výbavou v balení.

Reklama