Hlavní obsah

TEST: TopSix gely vám dodají energii. Zavděčí se všem?

lik,küSport.cz

Gely. Ano, ne? Mají své zastánce i odpůrce. Jedni si delší sportovní aktivitu bez nich už neumí představit, druzí se drží staré školy a jedou v banánech a soli. V zásadě jde o rychlý zdroj energie, který tělu dodáme při zvýšené námaze. Jsou senzitivnější sportovci, kteří pocítí změnu po požití, jsou ale i tací, kterým se z těchto doplňků stravy obrací žaludek. Každý volí podle svého, my jsme pro vás vybrali tři gelové zástupce a jeden sportovní nápoj v prášku, které jsme vyzkoušeli na vlastní kůži.

Foto: René Kujan, Sport.cz

Doplňky stravy od italského výrobce Top Six.

Článek
Fotogalerie

TopSix: Ipodrink Sport Lemon

Je sportovní nápoj hypotonický, tj. přispívá k rychlé hydrataci organismu. Dokáže rychle zahnat žízeň a zároveň dodat některé minerály, o něž tělo během výkonu a pocení přišlo. Zčásti pomůže také vyrovnat energetické ztráty, neboť obsahuje jednoduché cukry zčásti doplněné sladidly. Sáček se rozpouští v půl litru vody. Výsledný nápoj je výrazné a vcelku příjemné citrusové chuti. V jedné dávce najdeme téměř 13 gramů uhlohydrátů, z nich 11,4 g jednoduchých cukrů. Složení je doplněno o zhruba třetinu doporučené denní dávky vitaminu C (24 g) a ne nevýznamný podíl hořčíku (57 mg). Pro tréninky v horkých letních dnech je nápoj vítaným zpestřením pitného režimu.

TopSix Double Caff

Energetický gel, u kterého už z názvu je znát, že půjde o dvojitou dávku, která by měla znát citelněji po požití. Gel jsme vyzkoušeli na dvou akcích. První byla běžecká, při které nedošlo při běhu na patnáct kilometrů ke krizi, což připočítáváme také použití tohoto gelu. Druhou zkouškou bylo krátké, ale intenzivní cvičení. Zde dvojitá dávka klasických silnějších káv byla znát o poznání znatelněji. Aplikovala se cca třicet minut před výkonem. Chuťově bezproblémový gel je složen ze sacharidů se středně dlouhým řetězcem.

Tento doplněk stravy s vysokým obsahem kofeinu (283 mg/100 ml) je unikátní svým dvojím působením. Nejdříve rychle dodá energii a pak spustí postupné pomalé doplňování energie. Double Caff je doplněk stravy z vitaminů skupiny B s taurinem, kofeinem a sacharidy se středně dlouhým řetězcem. Obsah kofein v jedné dávce je cca 170 mg.

TopSix: MG Fast Gel

Pokud chcete předejít křečím při sportovním vyžití, můžete vyzkoušet rychle účinný gel, který je doplňkem stravy. Tento je s obsahem hořčíku, taurinu a argininu s pomerančovou příchutí, která opravdu chutná. Doporučená denní dávka jsou maximálně dva kusy. Ideálně použít 1 kus před aktivitou a 1 po aktivitě. V případě náznaku nastupujících křečí použijte okamžitě. Složení je vhodné pro vytrvalostí aktivity, což jsme vyzkoušeli při dvou a půl hodinové sportovní aktivitě, křeče se nedostavily.

TopSix: Pronto Gel Cola

Jestliže máte rádi příchuť koly a guarany, která znásobí své energizující účinky, máme pro vás volbu. Pronto Gel s vitamínem B6 pomáhá snižovat únavu. Kapesní velikost, snadná manipulace a konzumace. Výrobce uvádí vysokou chutnost, ale záleží na každém. My jsme se v tomto případě shodli, že existují lepší, ale samozřejmě, důležitý je výkon. Složení je bohaté na uhlohydráty (maltodextrin, glukóza a fruktóza). To pro podporu postupného uvolňování energie v průběhu času, což ocení především sportovci při dobíjení svých fyzických zásob.

Připraveno ve spolupráci s Tejpy.cz.

Reklama

Související témata: