Hlavní obsah

TEST: Vyběhněte do sychravého rána s trailovou vestou Kalenji

Praha

Babí léto pomalu bere za své a spolu s teplým počasím odfukuje někam do dáli. Aby vás při podzimním tréninku také něco neodfouklo, je dobré být připraven. Na bundy to zatím ještě není, ale slušivá vesta z materiálů odolných větru by se přesto mohla velmi hodit. Značka Kalenji má pro nás něco pěkného, funkčního a cenově dostupného.

Foto: Decathlon.com

Trailová běžecká vesta Kalenji: Vzhůru do boje s živly!

Článek
Fotogalerie

Běžecká trailová vesta v ocelové šedi se svítivě oranžovými doplňky je z estetického hlediska určitě zajímavá. Není ani příliš křiklavá, ani nevýrazná. Při jejím důkladném ohledání zjistíte, že za příznivou cenu se vám do rukou dostává poměrně detailně propracovaný kousek.

Základem vesty jsou dva druhy textilie. Lehký, jemný, vítr nepropouštějící šusťák s ripstopovou úpravou bránící šíření případného natržení a všestranně pružná síťovina. Mesh tvoří celý panel zad a sousední panely vedoucí od podpaží k pasu. Zbytek je neprofoukavý. Kolem krku najdeme ještě menší plochy třetího druhu tkaniny, té nejjemnější. Je z ní ušita celá vnitřní strana límce, jeho vnější hrana a vnitřní strana ramen. Jejím úkolem je zajistit běžci nejvyšší možný komfort. Vesta je v oblasti krku velmi příjemná, nikde nedře ani neškrtí. K tomu přispívá i takzvaná garáž na zip, jež zabraňuje nepříjemnému škrábání konců zipu do krku či brady.

Obvody výstupů pro ruce i zakončení vesty v pase je obšito jemným elastickým páskem. Velmi praktické jsou na vestě také tři kapsy. Jejich umístění není naštěstí klasické ‒ po stranách v úrovni pasu. Přesně to místo, kam když umístíte například svůj telefon, bude vás po celý trénink bušit do třísel nebo do ještě méně příjemných míst níže. Ne, ne, tady výrobce přemýšlel. Jedna kapsa dostatečně veliká (cca 15×15 cm) na to, aby se do ní vešel i váš nadrozměrný chytrý telefon, je chytře na levé straně hrudi. Stejně, jako je tomu u hlavního zipu vesty, i tady je osazen kvalitní YKK. Další dvě kapsy najdete v dolní části zad. Uzavírá je jediný zip a dvojice kapes je vlastně tvořena jedním prostorem se všitou přepážkou uprostřed. Kapsy jsou dostatečně prostorné (cca 15×14 cm), aby se do nich vešla kupříkladu peněženka, rukavice, kapesník, případně nějaké to občerstvení na cestu. Díky elasticitě materiálu a vhodnému umístění náklad v kapsách neposkakuje ani nepřekáží, vesta svým okrajem sahá až pod zadek.

PLUSY
vkusný design, komfortní provedení
promyšlené kapsy
zpředu neprofoukavá, zezadu prodyšná
sbalitelná
dobrý poměr ceny a výkonu
prakticky řešené cedulky
MÍNUSY
zadní kapsy by mohly mít samostatné zipy
CENA
pod 550 korun

Potěší i menší kapsička zevnitř dolního okraje. Ta sice není určena k uschování věcí (nemá zapínání), její úloha je ale neméně důležitá. Do této kapsy lze totiž celou vestu sbalit a díky gumovému pásku bezpečně nést při běhu v ruce, případně ji navléknout na popruh ledvinky či podobně. Výrobce nezapomíná ani na bezpečnost, a tak do horní části zad umístil vertikální reflexní pruh a zip přední kapsy také osadil odrazkou. Vesta je velmi lehká (asi 130 gramů) a skladná.

Inženýři ve Francii mysleli dále na pohodlí nakupujícího i při odstraňování povinných bílých cedulek. Také už se vám stalo, že jste si při jejich odstřihování poškodili i samotný šev či dokonce poničili látku výrobku? Tady se vám to v žádném případě nestane. Cedulky jsou totiž chytře přišité na proužku síťoviny, takže je odstřihnete jednak zcela bezpečně, jednak absolutně beze zbytku.

Vestu využijete už nyní například při ranních výbězích nebo o víkendech v kopcích. Dobře chrání před větrem a minimálně její ripstopová část je voděodolná. Není to v žádném případě pláštěnka (záda jsou síťovaná!), ale když přijde nečekaný lehký deštík, potěší, že nejste hned „durch". Oceňuju na vestě hlavně výborně řešené kapsy a celkově kvalitní a promyšlené zpracování za dobrou cenu.

Máte ve svém běžeckém vybavení také vestu?
Ano, na přechodné období mezi teplem a zimou je velmi praktická.
45,6 %
Ne, ale uvažuji o ní.
42,8 %
Ne, nevyužil/a bych ji.
11,6 %
Celkem hlasovalo 180 čtenářů.

Reklama