Hlavní obsah

TIP: Jak na to? Upevňování startovního čísla

René KujanSport.cz

Pryč jsou doby, kdy jste na závodech vyfasovali látkové číslo na šňůrkách navlékané přes hlavu. Startovní čísla se v cíli opět odevzdávala, někdo z organizačního týmu je pak doma vypral, pověsil na šňůru a po jejich uschnutí bylo zase všechno připravené na novou sezónu. Dokonalá, bezezbytková recyklace. Dnes už jen málokde najdete něco jiného než jednorázová plastová čísla opatřená plochými transpondéry pro automatický záznam času. Ty už nemají žádné šňůrky, přesto je ale na svůj dres musíte nějak připevnit. Jak?

Foto: Profimedia.cz

Zavírací špendlíky? Existují i elegantnější řešení!

Článek

ZAVÍRACÍ ŠPENDLÍKY

Novodobá čísla jsou docela často vybavena perforací, kulatými otvory v rozích. Někdy od pořadatelů dostanete sadu čtyř zavíracích špendlíků, pomocí nichž byste je měli připnout na svou hruď. Je tady ale jeden drobný háček, tedy vlastně čtyři. Pokud máte nějaké pěkné a moderní funkční tričko, které je navíc jemnější struktury tkaniny, lehce se vám může stát, že si jej špendlíky poškodíte, případně budou místa vpichů ještě dlouhou dobu patrná. Někdy se také může stát, že po delších závodech naházíte v cíli svůj závodní oděv ve spěchu do tašky, kterou následně vybalíte až doma ‒ a tam se nestačíte divit! Ve vlhkém prostředí se špendlíky naučily velice rychle korodovat, takže na triku a na všem, čeho se špendlíky v tašce dotýkaly, máte jen těžko odstranitelné rezavé skvrny.

MAGNETKY

Už vůbec nemluvím o skutečnosti, že po pár závodech máte doma víc sichrhajsek než Sdružené textilní závody, národní podnik. Za první jednu dvě sady vás doma možná ještě pochválí, po třetím závodě už ale čekejte jen pachuť nepochopení, odporu a pohrdání. Takže špendlíky jen v krajním případě! Jaké jsou další možnosti? Magnetky. Jsou to čtyři dvojice silnějších magnetů, které vždy odspodu a shora skrz triko a číslo přicvaknete k sobě. Magnety jsou sice silné, ale zdaleka ne zárukou pevného držení čísla. Soudím tak podle toho, kolik takových magnetků už jsem viděl na zemi po trasách nejrůznějších maratónů. Mě osobně na nich trochu odrazuje i fakt, že jsou poměrně titěrné a určitě bych je v předstartovním shonu někde založil nebo ztratil. Ani cena té nejlevnější sady přes 250 korun mě zrovna nestrhává ke spontánnímu nákupu.

OPASEK

Naštěstí existuje ještě něco: pásek na startovní číslo. Zpravidla se jedná o jednoduchý gumový pás s přezkou na trojzubec, který je vybaven našitými krátkými kulatými gumičkami se svorkami. Svorky se odepnou, gumička prostrčí perforací ve startovním čísle a svorky znovu nasadí. Je to rychlé a bezproblémové. Tedy pokud jsou v čísle ony potřebné dírky. I tak je ale pomoc jednoduchá. Na trhu existují i pásy bez gumiček, zato se svorkami, které si v čísle otvory na potřebných místech samy vyrobí. Za něco takového chtějí například v Decathlonu necelých 150 korun.

Foto: archiv autora, Sport.cz

Připevnění čísla je dílem okamžiku.

archiv autora

Navíc s páskem získáváte možnost uchytit si v bočních očkách také několik energetických gelů. Díky reflexnímu potisku pásku, který většina výrobců dodává, máte k dispozici další bezpečnostní prvek pro běh za šera a tmy. A ještě jednu výhodu pásek má: Umístění čísla si můžete upravovat i za běhu. Když vám překáží při stoupání do kopce, prostě jej přesunete dozadu. Potřebujete si kvůli náhlé změně počasí navléct další vrstvu oblečení? Žádný problém ‒ cvak a cvak a číslo máte bez zdlouhavé manipulace místo na triku na bundě.

Foto: archiv autora, Sport.cz

Pás má regulovatelnou délku a reflexní potisk.

archiv autora

Pokud mám být ale zcela fér, je potřeba zmínit i jednu velkou potenciální nevýhodu pásku. Když si pečlivě prostudujete pravidla závodu, většinou v nich najdete také něco o tom, že „startovní číslo musí být po celou dobu závodu umístěno viditelně na hrudi účastníka". Gumový pásek ale máte samozřejmě v úrovni pasu. Museli byste ho nosit na krku, aby byla splněna tato podmínka. Nicméně pásky na startovní čísla jsou mezi běžci ve světě i u nás velmi oblíbené, hojně používané a není mi znám jediný případ, kdy by s ním měl organizátor problém (pokud máte číslo viditelné a nezakrývá ho třeba bunda!). Existují dokonce i závody, kde takový pásek dostanete místo špendlíků ke startovnímu číslu zdarma.

Jaký způsob uchycení čísla používáte vy?
Zavírací špendlíky.
63,4 %
Magnetky.
12,5 %
Opasek.
21,4 %
Jiný způsob.
2,7 %
Celkem hlasovalo 257 čtenářů.

Reklama

Související témata: