Hlavní obsah

Totální chaos! „Ilegální imigrantka“ doplatila na svou lásku ke sportu. V USA šla na dva týdny do tepláků

Na svou sportovní vášeň doplatila Francouzka Cedella Romanová. Když byla na návštěvě u své matky v Kanadě, nevědomky přeběhla hranici se Spojenými státy americkými. Omyl vyústil ve strašlivou noční můru mladé ženy, která se na více než dva týdny ocitla v trestaneckém mundůru.

Foto: Profimedia.cz

Nevšimnout si této cedule může mít vážné následky.

Článek

Zatímco Evropa na své území nechává proudit uprchlíky s minimální kontrolou, o koho vlastně jde, v USA berou téma nelegální imigrace více zprudka. Na vlastní kůži to poznala i mladá francouzská žena, která měla navíc i „podezřelou" barvu pleti.

Když Cedella Romanová přijela z Evropy navštívit svou matku žijící v Kanadě poblíž hranic se Spojenými státy, ještě netušila, že se vystavuje jedné z největších hrozeb, které kdy zažila. Během návštěvy se rozhodla zajít si také trochu zaběhat, a tak vyrazila do nejbližší přírody. Běžela nějakou chvíli po polní cestě, kde měla v plánu se také otočit a běžet zpět.

Jaké ale bylo její překvapení, když ji zastavila hlídka americké hraniční stráže. Neměla u sebe žádné doklady a její „pohádce" o běhání strážníci bohužel nevěřili. A že z cesty opravdu nebylo vidět žádné značení blížící se hranice asi ani neověřovali. „Myslela jsem si, O.K., tak mi dají nějakou pokutu, eskortují mne zpět do Kanady, nebo něco podobného. Nemyslela jsem si, že mne uvězní," řekla dívka po svém propuštění novinářům.

Žena byla dopravena do detenčního centra. Odsud se jí později podařilo spojit s matkou, která jí přivezla všechny doklady. Kanadské úřady musely prověřovat její totožnost a písemně souhlasit s převzetím Romanové na své území. Trvalo více než dva týdny, než se mladá žena dostala zpět na svobodu. Představte si, že by vás takhle zadržovali třeba v Polsku, kdybyste omylem zbloudili ze Sněžky...

Reklama

Související témata:
Pohraničí
Detence