Hlavní obsah

Triatlonový závod na Sardinii poznamenala tragická událost

Forte Village

Celosvětový seriál triatlonových závodů pod značkou Challenge Family, který zavítal letos premiérově také do Prahy, pokračoval o předminulém víkendu v luxusním rezortu Forte Village na jihu Sardinie. Z triumfu se radovali Španěl Hernandez a Kanaďanka Wurteleová. Česká reprezentantka Simona Křivánková doběhla v Top10. Už během plavecké sekce ovšem došlo k tragédii, zemřel nizozemský účastník.

Foto: archiv autora, Sport.cz

První metry závodu.

Článek
Fotogalerie

Od časných ranních hodin bylo poslední říjnovou neděli v jednom z nejkrásnějších evropských resortů Forte Village na Sardinii pěkně živo. Několik stovek triatlonistů a triatlonistek se chystalo na halfironman (1,9 km plavání, 90 km cyklistiky a 21 km běhu) pátého ročníku závodu Challenge Sardinia. Zatímco loni se mezi desítkami národností celého světa vyjímala početná skupina českých borců, letos jsme měli na startu hlavního závodu jen jedno želízko v ohni – Simonu Křivánkovou. „Před dvěma týdny jsem závodila na Challenge Mallorca, jela jsem na watty a v cíli měla pocit, že jsem v závodě neodevzdala všechno. To bych ráda napravila v dnešním závodě. Cítím se dobře připravená, místní tratě jsou parádní. Akorát mám trochu obavy ze sílícího větru, včera na rozpravě málem zakázali použití disku. Jiné kolo tady nemám, zatím naštěstí můžu startovat," řekla před závodem.

Početný dav fanoušků přivítal bouřlivým potleskem domácího hrdinu Alessandra Zanardiho. Italský pilot okruhů formule 1 měl při závodě v roce 2001 tragickou nehodu, jejímž výsledkem byla amputace obou dolních končetin. Nejtěžší životní zkoušku, při které byl velmi blízko smrti, zvládl a dnes má na kontě několik paralympijských medailí v cyklistice a ironmanský zářez z Havaje. „Děkuju sportu, že jsem se mohl vrátit do života. Triatlon miluju, na dnešní závod se moc těším," řekl do mikrofonu a pustil se stejně jako ostatní do rozplavání v tyrkysových vodách moře.

V závodě, který velmi zkomplikovaly silné poryvy větru, dominoval španělský olympionik Vicente Hernandez a kanadská železná žena Heather Wurteleová. Simona Křivánková po tradičně slabším plavání předvedla skvělý výkon na kole a běžeckém půlmaratónu, což ji nakonec v silné konkurenci vyneslo deváté místo. „Sardinie byl stejně jako loni poslední závod sezóny. Startovní pole bylo tak šíleně nadupané hvězdami z celého světa, že jsem si řekla, že není co ztratit. Závod jsem si opravdu užila, makala jsem, ale žádná krize mě nepotkala, takže to byla krásná tečka za letošní sezónou. Na páté místo mi chyběly pouze tři minuty. Opravdu jsme tam byly nasekány po malých rozestupech. Výsledek je tedy opět velkou motivací makat dál. Jinak celý výlet na Sardinii byl úžasný, připadala jsem si zde jako v ráji," zhodnotila na svém webu krivankovi.eu.

V rámci závodu štafet absolvovali úvodní plaveckou disciplínu pro charitativní účely světoznámí olympijští medailisté, bratři Jonathan a Alistair Brownleeovi, kteří se stali ambasadory tohoto závodu. „Celý týden tady na krásném místě Forte Village jsme si skvěle užili a je pro nás čest být součástí tohoto krásného triatlonového eventu," řekl Alistair.

Otevřený závod Age group bohužel velmi poznamenala tragická událost. Během úvodní disciplíny zemřel nizozemský triatlonista ve věku 54 let. „Byl to jeho první triatlonový závod. Podle všeho šlo o srdeční příhodu. Po rychlém převozu lodí na břeh a neúspěšné resuscitaci mu již nebylo pomoci. Případem se zabývá policie. Jsme z toho velmi smutní a soucítíme s jeho blízkými," řekl Zibi Szlufcik, šéf série Challenge Family.

Reklama

Související témata: