Hlavní obsah

Učitelka nejdřív zvracela, ale pak všem natrhla žákovské. Rekordní čas je její

Praha

V Grand Canyonu, nejdelším kaňonu na světě, který se rozprostírá v severní Arizoně, se už odpradávna děly velké věci. Poslední dobou je ale v tisku spojováno jméno tohoto přírodního útvaru nejčastěji s pozoruhodnými výkony vytrvalců. V říjnu zde padl rekord v přeběhnutí z jednoho jeho konce na druhý. Nyní jedna odhodlaná běžkyně nastavila nový ženský rekord na dvojnásobné trati. Při probíhání Velkým kaňonem přitom nejde jen o vzdálenosti a rychlosti, ale i o prudká klesání a stoupání a velké teplotní rozdíly mezi okrajem a dnem kaňonu.

Foto: facebook C. Bradley

Cat Bradleyová na začátku svého úspěšného pokusu.

Článek

Grand Canyon je mezi americkými vytrvalci velmi oblíbený. Zhusta se pouštějí do pokusů o jeho překonání (rim-to-rim, R2R), dvojité překonání (rim-to-rim-to-rim, double cross, R2R2R), nebo dokonce o čtyřnásobné zdolání (quad cross) i přesto, že v kaňonu, který je zároveň národním parkem, každoročně dochází – převážně v řadách turistů – k vážným zraněním a také úmrtím.

Ani toho se ale nezalekla mladá učitelka Cat Bradleyová. Jejím snem byl už od roku 2014 běh R2R2R a samozřejmě také rekord na této trati poté, co se svými přáteli tuto trasu prošla turisticky. Její osudová láska byla na světě. Od té doby se tiše, ale o to tvrději připravovala na splnění svého velkého snu.

Běh jako takový začíná zpravidla na jižním okraji kaňonu a zprvu vede do hloubky více než 1500 metrů, aby běžec poté překonal řeku Colorado a vystoupal přes 1800 metrů na severní okraj. S cestou zpět běh obnáší zhruba 3500 nastoupaných výškových metrů a 68 překonaných délkových kilometrů.

Svůj první pokus si paní učitelka střihla už v loňském dubnu, kdy se ještě doléčovala antibiotiky z bronchitidy a právě jí byla diagnostikována celiakie. Ani tak se ale nechtěla vzdát. Nyní i ona sama uznává, že byla ještě nepřipravená. Byla sice v dobré kondici, ale neměla natrénované specifické prudké seběhy a výběhy. Svůj první pokus Bradleyová skoro celý prozvracela a prokašlala. Nakonec dlouhé trápení ukončil její přítel, který ji přinutil necelých 23 kilometrů před cílem pokus ukončit. I tak dvojici čekalo dokončit výstup a dostat se k autu na parkovišti.

Bradleyová se poučila, našla si trenéra a začala se připravovat ještě seriózněji a houževnatěji. A výsledky se dostavily rychle. Vyhrála několik obtížných ultra závodů včetně třeba Western States 100 a nepřestala snít o R2R2R. „Nezáleží mi tolik na oficiálních věcech, prestižních závodech. Mě posouvají dál soukromé projekty," svěřila se běžkyně magazínu Outside.

Následovaly další dva podzimní pokusy o překonání Velkého kaňonu. Na začátku října dělal Bradleyové průvodce Jim Walmsley, sám držitel jednoho z předchozích rekordů. Vytrvalou učitelku ale opět zradil žaludek a také počasí příliš nepřálo – bylo velké vedro. Průlom přišel v polovině listopadu. Walmsley byl opět přítomen a hned úvodní 47minutový seběh naznačoval, že by mohlo jít o rekord. Žaludek sice zase trochu zlobil, ale Bradleyová to vyřešila prostě tím, že druhou polovinu běhu nic nejedla a pila pouze vodu. Při druhém překonávání řeky se vytrvalkyni dostalo ještě povzbuzování od skupiny opilých rafterů – a ženský rekord byl na světě: 7 hodin, 52 minut!

Reklama

Související témata: