Hlavní obsah

Váží 200 kilo, přesto by vás dokázal proškolit

Kelly Gneiting řečený „Fat Man“, „Tlouštík“ se stal nejtěžší osobou planety, která kdy dokončila maratón. Téměř dvousetkilový Gneiting je sportovec tělem i duší, ačkoli by se mohlo zdát, že tomu jeho hmotnost právě nenasvědčuje. Je bojovníkem sumó a na své živobytí si vydělává jako dálkový řidič kamiónu. V roce 2011 se zapsal do historie a do Guinnessovy knihy rekordů jako nejtěžší maratónec všech dob.

Foto: facebook K. Gneitinga

Kelly "Fat Man" Gneiting, muž, o němž ještě uslyšíme.

Článek

Tlouštík doběhl svůj životní maratón za 11 hodin, 52 minut a 11 vteřin. A nutno říci, že to je slušný výkon. Kdo z nás by se udržel půl dne na nohou? Navíc s takovou váhou? Gneiting byl úplně poslední z 11 891 běžců v cíli Los Angeles Marathonu, přesto si vysloužil velké ovace. Sám svoji nekrátkou pouť popisuje jako „čiré peklo". Musel totiž zastavovat na semaforech a větší část běžet po chodníku, protože dopravní omezení organizátorů závodu v době, kdy se Kelly pral s tratí, už zase dávno neplatila. Užil si tak větší část svého maratónu za plného provozu.

Žerty stranou?

Tlouštík ovšem hravě zvládnul vymazat předchozí světový rekord, který nastavil maratónec s hmotností „pouhých" 125 kilogramů. A dokonce se mu podařilo vylepšit svůj předchozí, zatím neoficiální rekordní čas. V cíli závodu posléze drsně vtipkoval na adresu světových šampiónů: „Chtěl bych vidět nějakého Keňana, který si jako já zlepší čas na maratónu o dvě hodiny!"

Nezůstane u jednoho

Gneiting ale slaví úspěchy i ve svém původním sportovním odvětví. Je trojnásobným mistrem Spojených států v sumó. Jeho míry jsou úctyhodné. Při 183 centimetrech tělesné výšky má obvod v pase 152 centimetrů. A při jídle se rozhodně nedrží zkrátka. Svědci potvrzují, že když navštíví rychlé občerstvení, zdrží se v něm déle než většina z nás. Ono spořádat osm BigMacků chvíli trvá.

Kelly Gneiting se nechce držet při zemi ale ani v jiných disciplínách. Zamiloval si plavání, a to natolik, že se právě v těchto dnech pokusí vytvořit nový rekord ‒ přeplavat Lamanšský průliv. S sebou bude mít doprovod hned čtyř lidí, kteří se mu budou starat o občerstvení.

Přejeme dobrý běh a dobrou plavbu!

Dokážete si představit běžet maratón při takové hmotnosti?
Ano, své maratóny běžně běhávám kolem 12 hodin.
8,1 %
Ne úplně, hmotnost sice takovou mám, ale maratóny zatím neběhám.
12 %
Vůbec, přibrat na takovou váhu je pro mne neřešitelný problém.
79,9 %
Celkem hlasovalo 2606 čtenářů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články