Hlavní obsah

Veterán se blíží k hranici nemožného. Na počest své mrtvé spolubojovnice

Tampa

Alex Estrella, 56letý veterán U. S. Air Force právě vstává do nového dne po povedené oslavě vlastních narozenin, když se dozvídá o dalším kolegovi, veteránovi, který spáchal sebevraždu. Lépe řečeno veteránce. V tento den si vzala život třicetiletá vitální Jamie Brunette, veteránka z Afghánistánu krásná jako obrázek. Rychlé střízlivění z veselého večera. Není tomu tak dávno, co si na život sáhl jiný jeho kolega a o dva roky později neunesla ztrátu jeho 66letá matka a zabila se také. V průměru odchází vlastní rukou ze světa každý den v roce 22 amerických veteránů. Estrellu to nenechává klidným ani pasivním. Spouští projekt, v rámci něhož uběhne přes 400 mil, část z toho s plným vojenským batohem na zádech.

Foto: facebook Run for Jamie

Alex Estrella pokouší pro druhé hranice nemožného

Článek
Fotogalerie

Všichni, kdo znali Jamie Brunett, se shodují v mnoha bodech. Byla to přátelská, aktivní, společenská a pozitivní žena, která neváhala projasnit ostatním den svými úsměvy a přiložit ruku k dílu, bylo-li třeba pomoci.

Právě otvírá fitness centrum ve svém městě. Navíc je vysoce ceněna také v práci ‒ v armádě, kde je zodpovědná za projekty v hodnotě 80 milionů dolarů. Během její služby v Afghánistánu ale dochází k něčemu, s čím se nedokáže vyrovnat. Nedává šanci ani svým nejbližším, aby jí pomohli. Nikdy se o tom s nikým nebaví. Po jedenácti letech u armády práci opouští. A opouští i svého přítele. Nedaleko svého bydliště zamyká auto, v němž sedí a ke spánku přikládá hlaveň pistole.

Nenápadný vrah

Zdá se, že PTSD (post-traumatic stress disorder, posttraumatická stresová porucha) zabíjí více vojáků, než kolik jich padne na bojištích. Právě na to chce Alex Estrella upozornit v rámci svého projektu The Run for Jamie. Jeho dalším cílem je získat peněžní prostředky pro ceněnou organizaci Hope for the Warriors (Naděje pro bojovníky) pomáhající veteránům začlenit se zpět do civilního života.

Celá trasa běhu má 405 mil, tedy asi 652 kilometrů. A Estrella ji běžel ve vojenských kanadách, částečně s batohem vážícím hodně přes 20 kilogramů. Běh jako svou formu podpory zvolil také proto, že Jamie byla zapálenou běžkyní, často trénovala i další druhy sportů a svou běžeckou kategorii vyhrávala na téměř všech závodech, kde se objevila. K náročnosti úkolu, který si předsevzal, řekl samotný Alex jen jednu skromnou větu: „I kdyby má dřina pomohla jen jednomu jedinému veteránovi, měla smysl."

Alex Estrella je svými charitativními běhy dobře znám. Také u nás najdete zmínku o jeho běhu za pětiletou oběť domácího násilí.

Reklama