Hlavní obsah

Vytrvalci „zamrzli“ na jižním pólu

Union Glacier

Všichni účastníci antarktického Ice Marathonu poblíž jižního pólu společně – bez ohledu na dosažený čas jednotlivců – vytvořili jeden další světový rekord. Vytvořili patrně vůbec nejjižnější video z takzvané „Mannequin Challenge“, kdy účinkující osoby bez jediného pohybu předvádějí ve videosekvenci „zamrznutí“. Dostanou se do knihy rekordů?

Mannequin Challenge při arktickém maratónuVideo: Reuters

 
Článek

Vše se odehrálo na ledovci Union Glacier, kde byl odstartován další ročník Antarctic Ice Marathonu. Jeho účastníci neměli příliš práce s tím, aby předvedli zamrznutí v čase. V době natáčení byla teplota na místě pod mínus 20 °C. Běžci ze 17 nejrůznějších států světa na sebe pečlivě navrstvili nejteplejší sportovní oblečení, ochranné brýle, rukavice a kukly, aby se mohli vydat na patrně nejstudenějších 42,2 kilometrů světa.

„Mannequin Challenge" vznikla jako virální video, kdy účinkující bez jediného pohybu zamrzají v nejrůznějších pózách. Koncept se rychle rozšířil po sociálních sítích. Nyní jej můžeme vidět na profilech mnoha atletických klubů, propracovaný do dokonalosti a nejmenších detailů. Původní inspirací byly patrně novátorské záběry kamery z filmů sci-fi, jako byl Matrix a podobně.

Antarctic Ice Marathon se běhá od roku 2006 a je spojen současně s dalším závodem na 100 kilometrů. Není bez zajímavosti, že v roce 2013 zvítězil na obou tratích Čech Petr Vabroušek.

Reklama

Související témata: