Hlavní obsah

Xtrail: Žhavé peklo v Krkonoších závodníky nezlomilo

Ačkoli sluneční paprsky lákaly spíše k vodě, trailoví běžci jeho svodům odolali. V neděli raději na souboj Krkonoše. Úkol pořadatelů závodu Xtrail Krkonoše Vrchlabí, čtvrtého dílu seriálu Salomon Trail Running Cup, zněl ale jasně: zajistit dostatek občerstvovacích stanic a pití pro závodníky.

Foto: Miloš Lubas / Petr Čech sport

Xtrail Krkonoše Vrchlabí: Zalesněné části poskytovaly běžcům blahodárný stín.

Článek
Fotogalerie

To značně splavení účastníci ocenili. Servírované melouny si pak obzvláště pochvalovali. Na nejdelší a profilově velmi těžké trase A měřící 28 kilometrů suverénně kraloval Jan Mrázek s neuvěřitelným časem 2:02:13. Nejlepší ženou na stejné distanci se stala Radka Churaňová, která celkově doběhla na skvělém 13. místě v čase 2:22:52.

„Běželo se mi celkem dobře, sluníčko mi trochu vadilo jen na těch otevřených loukách," vyprávěl v cíli Mrázek. Závod ovládl stylem start-cíl, na trati si tak musel vystačit sám – to mu ale nikterak nevadilo. „Tohle bylo naprosto v pohodě, držel jsem si to své tempo," pousmál se.

Radka Churaňová ale na trati bojovala i sama se sebou. „První krize přišla už na osmém kilometru," přiznala později. „V hlavě mi v tu chvíli běželo, jak asi zvládnu dalších dvacet." Nevzdala se, i když si chvílemi vypomohla chůzí. „Je to tak, občas jsem i šla. Věděla jsem, že mám docela velký náskok." Chůzi si Churaňová naordinovala i ve stoupání po černé sjezdovce na Žalý. „Tenhle úsek možná vyběhli jen ti nejlepší kluci, ale nevím," krčila s úsměvem rameny.

Na kratší trase B v délce 10 kilometrů byl nejrychlejší Karel Prager v čase 0:45:16. Mezi ženami brala zlato Tereza Dubská za 0:51:23. Šestý mezi muži doběhl český biatlonista Michal Šlesingr, majitel kompletní sady medailí ze světového šampionátu. „Super trať, jen jsem ji měl asi o dva kilometry delší, trochu jsem se ztratil," smál se. „Čelo už jsem pak nedokázal doběhnout. Ale byla tady báječná atmosféra. I proto jsem chtěl běžet, ač to bylo tak trochu nad tréninkový plán."

A rodinný závod v Krkonoších si užily i děti v pěti věkových kategoriích. Salomon Trail Running Cup pokračuje dalším závodem 31. července na Šumavě.

Reklama

Související témata: