Hlavní obsah

Základy free runningu II. ‒ přeskok ohrady, zídky

Praha

Po úvodním díle, v němž jsme si dali pořádně do těla ‒ a někteří z nás také do ramene a do beder ‒ se pustíme do přeskakování ohrad, zídek a dalších všelikých překážek do výše dospělého muže. Naším mentorem, lektorem i motorem bude opět zkušený borec, freerunner Lukáš.

Běhej svobodně - i přes ohradu Video: Sport.cz

 
Článek

Kdo dle našeho návodu zkoušel překonat lavičku a nácvik úspěšně zvládl, bude příjemně překvapen, jak je ve skutečnosti snadné skočit i přes poměrně vysokou ohradu. Tento díl můžete třeba vnímat i jako takový odpočinkový. Poté co jsme si při nácviku parakotoulu přes lavičku trochu pohmoždili zadní partie celého člověka, si jen tak lehce zalétáme. A pustíte-li se do toho s nadšením a elánem, určitě to nebude ani bolet!

Rozvážným běžeckým krokem se přiblížíme k ohradě, kterou máme v úmyslu překonat. Vnitřní ruka naváže kontakt s překážkou přibližně ve stejné chvíli, kdy uvedeme do svižného obloukovitého pohybu také vnitřní nohu. Razantní švih své kamarádky doprovodí vnější noha odrazem a v letu se připojuje ke své družce. Nad zábradlím už letí obě nohy pospolu.

LUKÁŠ KULDA (22)
• student FTVS
• free runningu se věnuje osm let
• druhé místo na Artmoving 2015
• jedním z autorů projektu Jump 'n' Travel, který podporuje také společnost Red Bull

Ještě předtím však vnější napjatá paže provádí razantní oblouk a v okamžiku spojení nohou nad překážkou její švih plynule přechází do opačného směru. Dříve než ukončíme kontakt s překážkou, se tak na zlomek vteřiny dotýkají horní části překážky obě dlaně a švih vnější paže nám umožní plynule pokračovat v pohybu a po dopadu chodidel na zem v nepřerušeném sledu pokračovat v běhu.

Zní to celkem složitě, v praxi je to ale v podstatě jednoduché. Začněte klidně na nižší překážce a postupně si přidávejte výšku. Hlavní je jednotlivé pohyby plynule navazovat, do švihů dát určitou razanci a pak už to půjde samo! Pozornější diváci si jistě povšimnou, že Lukáš nás okouzlí i nějakou tou skrčkou. Ale nenechte se zmást a nekolísejte ve svém úsilí. Skrčka bude obsahem příštího dílu. Těšte se!

Reklama

Související témata: