Hlavní obsah

Závodí muž, nebo žena? V Americe by měli mít více jasno

Boston

Zatímco se české školství potýká s inkluzí, tedy vytvářením systému vzdělávání vstřícnému všem dětem bez rozdílu, na druhé straně zeměkoule se řeší inkluze sportovní. Co třeba sportovci po změně pohlaví? V jaké kategorii mají soutěžit, aby to bylo fér – pro ně i pro ostatní?

Foto: Profimedia.cz

Žena, nebo muž? Rozhodne občanka. A testy.

Článek

Velké téma nastolil Boston Marathon, nejstarší z nejstarších. Současné problémy by se stručně daly shrnout takto: Člověk narozený jako muž zaběhne kvalifikační závod, ale podmínky mužské kategorie nesplní. Nechá se přeměnit na ženu. V ženské kategorii platí mírnější kvalifikační časy, ty splňuje. Následně soutěží v kategorii žen. Tentýž případ se může opakovat i bez předchozích peripetií: Narozený muž přeměněný na ženu soutěží v kategorii žen, zároveň ale jeho výsledky pozitivně (a dle některých nefér) ovlivňuje genetická a hormonální stránka věci. Mužská kostra, mužské svalstvo, mužský kardiovaskulární systém a další vypadají a fungují zkrátka trochu jinak než ty ženské.

Bostonská atletická asociace řešila podobné případy individuálně a obecné regule nikdy nebyly úplně jasné. To se nyní mění, nově říkají: Všichni účastníci musí startovat v kategorii, v níž odběhli kvalifikaci. Příslušnost ke kategorii se bude zjišťovat podle platného občanského průkazu. Při pochybnostech „se bude případ řešit způsobem spravedlivým vůči všem zúčastněným, se silným důrazem na začlenění."

Pokud vznikne spor o peněžní odměnu nebo umístění v kategorii, asociace bude postupovat podle směrnic mezinárodní federace IAAF řídících se stanoviskem Mezinárodního olympijského výboru, jež může zahrnovat testy na úroveň testosteronu dotyčné osoby.

Spory ohledně příslušné kategorie nejsou ve světě atletiky úplně nové. Asi nejznámější je případ jihoafrické středotraťařky Caster Semenyaové, jejíž genderová příslušnost byla testována opakovaně a její účast na ženských závodech opakovaně kritizována vzhledem k vysokým hodnotám jejího testosteronu (mužský pohlavní hormon – pozn. red.).

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články