Hlavní obsah

Žena pokořila světový rekord. Je tohle už extrém?

Možná nemusí jít o váš sportovní šálek čaje, ale Suzi Swinehartová se rozhodla, že se napije a podívá se až na dno. Uběhla za dvanáct hodin na běžeckém pásu 73,3 míle a stala se světovou rekordmankou, překonala Forte Wayneovou, která za stejný čas uběhla 68,54 mil.

Foto: wishtv.com

Suzi Swinehartová uběhla za dvanáct hodin na běžeckém pásu 73,3 míle. Zapsala se do Guinessovy knihy rekordů.

Článek

Pro třiačtyřicetiletou běžkyni je tento sport koníčkem, vášní, které dokáže a ráda věnuje svůj čas. Však také dává přednost tratím, které mají třímístné koncové číslo. Na páse po dvanácti hodinách bude zapsána v Guinessově knize rekordů, předchozí rekordmanku překonala o necelých osm kilometrů. Její konečné resumé je 118 kilometrů za 12 hodin.

„Uběhla jsem už závody, které měly 400 mil, běhám hodně ultramaratónů, ale žádné světové rekordy nebo něco podobného nemám," svěřila se Swinehartová pro server wishtv.com. Nyní ji už pár dní světový rekord náleží.

Pod dohledem kamer

Pokus proběhl ve městě Fort Wayne, které je součástí státu Indiana ve Spojených státech amerických. „Myslela jsem si, že to může být pro mě opravdu dobrá výzva. Moje děti mě inspirovaly, to byl můj motivátor," přiznala se běžkyně. Její úsilí sledovaly dvě kamery, aby nemohlo dojít k nepřesnostem. Ona stále na páse, jen občasné přestávky povoleny.

„Nemám problém běžet závody na sto mil, ale být na jednom místě, běžet dvanáct hodin na pásu, to je psychicky velmi náročné. Mentální část je mnohem těžší než fyzická," přiznala se nová rekordmanka, která při pokusu občas vyměnila i oblečení, měla i dva páry bot.

Při tak dlouhé době sportování je nutné zabavit i hlavu, přepnout, jinak vás monotónnost může popravit a znepříjemnit běh. Navíc se dostavuje bolest nohou, která každou hodinou narůstá. Proto měla běžkyně na stěnách nakresleny motivační nápisy s kilometry, které má překonat.

Skromnost a čekání na oficiální dopis

„Existuje hodně elitních běžců, pravděpodobně by překonali můj výkon. Víte, já jsem obyčejná běžkyně. Dělala jsem, co jsem chtěla udělat," přiznala skromně Swinehartová, která se k tomuto pokusu dostala na popud svých přátel, před rokem se jí zmínili o této možnosti. Ona to zkusila, navíc překonala světový rekord.

„Byla jsem schopna překonat určitou nedůvěru, v životě jsem s ní už bojovala, ale uklidňovaly mě hlasy, které mi věřily, že to mohu překonat. Cítila jsem, že mám opravdu sebevědomí," dodala Swinehartová, která bude nyní tři až šest měsíců čekat na oficiální potvrzení a dopis od úředníků z kanceláře Guinessovy knihy rekordů.

Je pro vás tento běžecký výkon extrémem?
Ano, tělo musí trpět.
28,5 %
Ne, člověk vydrží hodně.
5,6 %
Když vás to baví, záleží na každém.
65,9 %
Celkem hlasovalo 2008 čtenářů.

Reklama