Hlavní obsah

Děsivé záběry. Hráč amerického fotbalu utrpěl zástavu srdce a v nemocnici bojuje o život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Krutý boj svádí hráč amerického fotbalu Damar Hamlin. Čtyřiadvacetiletý rodák z Pensylvánie je v kritickém stavu poté, co utrpěl srdeční zástavu během zápasu americké národní fotbalové ligy. Lékařům se povedlo obnovit životní funkce ještě na hřišti, boj s nepříznivým zdravotním stavem ale pokračuje v nemocnici, kde je podle vyjádření ligy v umělém spánku.

Sanitka odvezla Damara Hamlina v kritickém stavu do nemocniceVideo: Reuters

 
Článek

Čtyřiadvacetiletý hráč Buffala Bills upadl na zem po srážce s protihráčem během první čtvrtiny zápasu proti Cincinnati Bengals. Po tvrdém souboji se Hamlin sice ještě dokázal postavit na nohy, následně ale samovolně spadl k zemi a začal boj s každou minutou. Jak bylo z opakovaných záběrů zřetelné, čtyřiadvacetiletý fotbalista utrpěl tvrdý náraz helmou do hrudi.

Do akce okamžitě přispěchal lékařský personál, který více než 30 minut hráče ošetřoval, a dokonce mu poskytl kardiopulmonální resuscitaci (KPR) a zajistil přívod kyslíku. Kolem hrozivého incidentu se mezitím shromáždili hráči obou mužstev, kteří se drželi za hlavu a v těžkosti zadržovali slzy. Někteří se dokonce na kolenou modlili. Od děsivých záběrů se opakovaně distancovaly i televizní kamery.

Po desítkách minut byl čtyřiadvacetiletý Hamlin převezen do nemocnice, kde ale zdaleka nemá vyhráno. Tým Buffalo Bills později v prohlášení potvrdil zástavu srdce a dodal, že se hráčův srdeční tep obnovil na hřišti. „Jeho srdeční tep byl obnoven na hřišti a hráč byl převezen do UC Medical Center k dalšímu testování a léčbě. Momentálně je pod sedativy a je v kritickém stavu," zní v prohlášení.

„Jeho životní funkce se vrátily do normálu a uspali jej, aby mu do krku dali dýchací trubici. Momentálně probíhají testy," informoval hráčův zástupce Jordon Rooney. „Prosím, pokračujete v modlitbě za Damara a jeho rodinu," vyjádřil přání. „Naše myšlenky jsou s Damarem a Buffalo Bills," uvedla nejpopulárnější americká sportovní soutěž NFL v prohlášení.

Přání směrem k Hamlinovi následně vyslala do světa řada známých osobností ze světa sportu. „Bylo to hrozné vidět a nepřeji tomu klukovi nic jiného, než to nejlepší. Jsem velkým fanouškem NFL a fotbalu a nikdy nechcete, aby se něco takového stalo. Bezpečnost hráčů ve všech sportech je vždy nejdůležitější," řekla basketbalová hvězda LeBron James.

Duel byl po šokující události, která se stala v úvodní čtvrtině, přerušen a původně se předpokládalo, že se dohraje. Po ostré kritice fanoušků na sociálních sítích i od televizních expertů ESPN ho vedení ligy po hodinové pauze nakonec odložilo na neurčito.

Hamlinův kolaps také vyvolal obrovskou vlnu solidarity. Na charitativní konto, které hráč sám před časem založil s cílem získat prostředky na hračky pro potřebné děti, přispělo po nešťastné události přes 150 000 lidí a vybraná částka vzrostla z původních sotva 3000 dolarů na více než čtyři miliony. Lidé také na jím založené dárcovské webové stránce zanechávají Hamlinovi povzbudivé vzkazy.

Hráčova rodina za to přispěvatelům vyjádřila díky. "Vaše velkorysost a soucit pro nás znamenají všechno. Vše, co teď mohu říct, je, že bojuje. On je bojovník," uvedl v prohlášení mluvčí rodiny.

Reklama