Hlavní obsah

Kontroverzní fenomén ve fackování boří rekordy. Šéf chce přilákat i Rusy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále čerstvá existence kontroverzní zámořské fackovací ligy s názvem Power Slap, za níž stojí šéf nejslavnější bojové organizace UFC Dana White, se chystá sáhnout k dalšímu převratnému kroku. V dohledné době totiž uspořádá patrně jeden z největších galavečerů od roku 2023, kdy poprvé zažila světlo světa. Od očekávané události, na níž patrně vystoupí i Rusové, si organizátoři mimo jiné slibují obrovské výdělky.

Foto: Profimedia.cz

Fackovací liga Power Slap boří rekordy

Článek

Než se řeč stočila k tématu ohledně zámořské fackovací soutěže Power Slap, její šéf White si gestem ruky bušil do hrudi a pyšnil se tím, do jakých rozměrů novodobý kontroverzní trend narostl. A byť se ani zdaleka nepotýká se stoprocentní přízní, přesto je podle slov jejího šéfa na vzestupu. „Jsme obrovští, dostali jsme i několik ocenění. Takový nárůst jsme snad ani nečekali,“ culil se White v podcastu Full Send Podcast.

Začátky přitom nebyly jednoduché. Organizace bojovala s odpůrci, kteří dělali vše pro to, aby se fackovací trend nedostal do některých států či měst. „Byla místa, kam nás nechtěli vzít. Dostali jsme sankce snad v pěti nebo šesti státech, ale stále překonáváme jeden rekord za druhým. Zkrátka jsme světoví. Máme obrovská čísla, zejména na sociálních sítích,“ má radost šéf UFC z brzkých úspěchů.

„Stále chceme růst. Až přijedou ti, co nemají povoleno přiletět do Spojených států, tak uděláme jednu obrovskou událost. Mám na mysli ruské zástupce a další. Zatím jsme to ještě oficiálně neoznámili, ale chystáme se na to,“ nastínil White, který se nedávno pochlubil i konkrétními čísly sledovanosti turnajů. Ta jsou údajně mnohonásobně větší než třeba při zápasech NFL či u wrestlerských organizací WWE. „Během jediného roku profitujeme, která začínající liga v jakémkoliv sportu tohle může říct?“ pyšnil se.

Jedna z otázek položená generálnímu řediteli UFC zněla, zda existuje nějaký způsob, jak rozšířit pravidla tohoto sportu, aby se nejednalo o „pouhé“ fackování, při němž může dojít k fatálním poraněním. První takový případ přišel v roce 2021, kdy na následky krvácení do mozku zemřel polský účastník a strongman Artur Walczak.

„Nevím, jak se tento sport bude vyvíjet. Když se podíváme na první řadu, tak přišli kluci, kteří to dělali zadarmo. Teď mají možnost splácet své domy, auta a házejí si peníze do banky. Mají možnost se skvěle postarat o rodiny. Ti, co to tehdy dělali zadarmo, teď vydělávají spoustu peněz. Berou to vážně a podle toho se také připravují,“ porovnává slavný šéf, jemuž v propagaci pomáhají také uznávaní komentátoři či rozhodčí. Řeč je například o jednom z nejslavnějších sudích Herbu Deanovi.

Nedávno svým vyjádřením překvapil také bývalý bojovník UFC Donald Cerrone, jenž ukončil kariéru. „Pokud chcete vidět jeden knokaut za druhým a slyšet poškození mozku, tak tahle událost je přímo pro vás,“ nikterak se neostýchal někdejší soupeř Conora McGregora. Sám by do takového hazardu ale nešel.

Není tajemstvím, že fackovanou odsoudili i nejznámější čeští promotéři bojových organizací. „Je to daleko nebezpečnější než MMA. Na MMA lidé trénují, na tohle můžete trénovat, kde chcete, ale jak vytrénujete obranu proti facce, když tam stojíte jako pytel? Za mě je to absolutně o ničem a nemá to žádný smysl. Neříkám, že jsem toho odpůrcem, rozumím tomu z hlediska byznysu, má to šílená čísla,“ popisuje promotér I Am Fighter Petr Ondruš.

„Byl bych rád, aby to někdo zastavil, než se i u nás stane to, co je nevyhnutelné. Tedy nejen těžká zranění, ale i to nejhorší,“ prozradil Ondřej Novotný, zakladatel Oktagonu MMA. „Je to všechno, co přesně nechceš, aby se dělo a aby se s tím bojové sporty kdykoliv spojovaly. Držet nastavenou hlavu proti ráně je absolutní demence, a ne sport,“ doplnil.

Negativně se na fackovanou dívají i některé streamovací platformy, které s novodobým „trendem“ nechtějí mít nic společného. Stejně tak se k tomu stavějí různí experti i lékaři, již to považují za velký hazard a tikající bombu.

Reklama

Související témata:
Fackovaná
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.