Hlavní obsah

Kontroverzní triumf Ukrajince Usyka rozděluje. Plánuje se protest, promotéři v ráži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna strana zuří, ta druhá nechápavě kroutí hlavou nad tím, co se po skončení boxerského trháku mezi Oleksandrem Usykem a Danielem Duboisem děje. Vítězství ukrajinského šampiona v bitvě o čtyři světové tituly v devátém kole na TKO totiž zdárně zastiňuje zásadní moment z pátého kola, ve kterém se Usyk po tvrdé ráně ocitl na zemi. Podle sudího se jednalo o ránu pod pás, jenomže opakované záběry prokázaly minimálně hraniční záležitost, která by v případě opačného výroku s největší pravděpodobností znamenala triumf britského boxera a zrození nového světového šampiona. Do debat se pustili i boxerští promotéři.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Oleksandr Usyk v pátém kole inkasoval nepříjemný úder do opasku, který sudí vyhodnotil jako úder pod pás.

Článek

Alexandr Krassjuk, promotér ukrajinského mistra světa v těžké váze nevidí na Usykově vítězství v devátém kole žádnou kontroverzi. „Byl to naprosto suverénní výkon. Oleksandr vyhrál každé kolo včetně toho, o kterém se tak dlouho diskutuje. Vyhrál, čistě vyhrál. Toho chlapíka srazil k zemi. Co jiného chcete?“ tázal se Ukrajinec Krassjuk na tiskové konferenci, na které se pochopitelně nejvíc řešil zásadní okamžik z pátého kola.

Usykův pád na zem totiž vyrojil nekončící debatu napříč světovými sportovními médii. Neporažený boxer podle dostupných opakovaných záběrů zřejmě čelil od soupeře férovému úderu. A jelikož sudí tuto situaci vyhodnotil jako ránu pod pás, mohl si Ukrajinec hned na pět minut odpočinout. V případě, že by rozhodčí Luis Pabon rozhodl opačně, musel by ztěžka oddychujícího Usyka počítat a zřejmě by po dalších vteřinách přišla radost v Duboisově rohu.

„Co myslíte tou kontroverzí? Za co? Za tuhle ránu pod pás? (ukazuje na obrázek úderu na svém telefonu) Vidíte to? Má cenu o tom ještě mluvit? Je to skutečná fotka, ne žádný Photoshop!“ říká Krassjuk, podle něhož Usyk hned několikrát čelil neférovým ranám pod pás. „Bylo jich mnoho, box je čistý sport,“ zdůraznil.

Nad názory o legitimním úderu se podivoval také Usyk, který na tiskové konferenci s novináři dokonce vstal ze židle a ukázal na místo, kam ránu inkasoval. „Dobře, jsem připraven na zítřejší odvetu, nebo možná ještě dnešní. Bude to na ulici a bez rukavic. Pouliční bitka, půjdeme pouze pěstmi,“ navrhoval s úsměvem šestatřicetiletý Ukrajinec. „Ten chlap si tu odvetu musí zasloužit, prostě nesmíte jiného muže bouchat do koulí,“ doplnil emočně rozladěný Krassjuk.

Opačného názoru je Frank Warren, promotér pětadvacetiletého britského boxera Duboise, který dokonce proti spornému výsledku plánuje podat protest. „Situace je taková, že budeme lobovat u organizace WBA, aby zápas vyhodnotila jako no-contest (bez vítěze). Knokaut, o kterém rozhodčí řekl, že byl pod pás, ve skutečnosti dopadl na opasek u šortek,“ je přesvědčen Warren.

„Byla to legitimní rána a boj měl být zastaven. Usyk místo toho dostal tři minuty a 46 sekund na zotavení, což bylo špatně. Rozhodčího se spletl a já pořád nechápu, když to tedy byla rána pod pás, proč nesebral body? Rozhodně si ale nemyslím, že by sudí byl křivý, prostě to jen uchopil špatně. V tomto důsledku by zápas neměl mít vítěze a měla by být nařízena odveta,“ přeje si britský promotér.

Pořádnou hořkost pochopitelně cítil poražený Dubois, který ihned po skončení zápasu odjel domů. „Nemyslel jsem si, že to byla rána pod pás. Byl jsem okraden o vítězství, co jiného k tomu můžu říct? Byl jsem zkrátka podveden, měla to být moje výhra,“ zoufá Brit, pro kterého se jednalo o druhou porážku v profesionálním ringu.

Dává mu za pravdu Carl Frampton, bývalý boxerský mistr světa ve dvou váhových kategorií. „Nebyla to rána pod pás, ale rána do těla. Oleksandr měl být počítán. Daniel se měl stát šampionem těžké váhy,“ komentoval situaci.

Řešil se také vysoce očekávaný duel Usyka proti Furymu, v němž by se sjednotily všechny tituly v těžké váze. „Když to chce on, tak to chci i já. Jsem připraven. Ale ať mě netrefuje pod pás,“ žertoval Ukrajinec, který i ve svém 21. profesionálním duelu mezi šestnácti provazy nepoznal hořkost porážky.

Reklama