Hlavní obsah

Bitva těžkotonážníků! 120kilový Slovák okusí tvrdost brady dopingového hříšníka

Jeden ze dvou slovenských zástupců v UFC, Martin Buday, odpočítává poslední hodiny před svým druhým duelem v nejprestižnější bojové organizaci. Třicetiletý rodák z Trnavy bude chtít navázat na vítězstvím nad Američanem Chrisem Barnettem, na sobotním turnaji v San Diegu ho bude čekat polský bijec Lukasz Brzeski, který měl ještě nedávno nemalý problém s dopingem.

Foto: Jeff Bottari/Zuffa LLC

Martin Buday při premiérovém vystoupení v UFC proti Chrisi Barnettovi.

Článek

Slovenské MMA je v posledních měsících v rozkvetu. Další hodiny slávy se bude snažit vydobít Martin Buday, který v roli historicky druhého slovenského zápasníka v UFC bude usilovat o druhou výhru mezi elitou. Třicetiletý těžkotonážník naposledy prohrál před necelými pěti lety, od té doby si připsal devět výher v řadě. Ta poslední se urodila právě v UFC, duel s Chrisem Barnettem nabídl kontroverzní tečku.

Buday se během závěrečného náporu snažil používat i lokty a po jednom takovém Američan ulehl v bolestech na zem a o vítězi tak muselo rozhodnout dosavadní bodování sudích (po dvou kolech). I přesto se z výhry radoval slovenský těžkotonážník, jehož vítěznou premiéru zastínila hořká koncovka. Buday každopádně vstoupil do UFC správnou nohou a napodobil tak svého kolegu Ľudovíta Kleina, kterému se rovněž povedlo uspět hned v prvním duelu.

Po více než čtyřech měsících je tu ale další zkouška. Na turnaji UFC: Fight Night se Buday představí polské síle v podobě Lukasze Brzeskiho. Třicetiletý rodák z Krakowa ale má hodně zajímavou minulost. V září minulého roku totiž bojoval v populární show Dana White's Contender Series, kde dokázal porazit Dylana Pottera, čímž si vysloužil smlouvu s UFC. To ale nebylo zdaleka vše!

Brzeskimu se totiž po zápase v jeho těle našly stopy klomifenu, pozitivní dopingový test tak znamenal stopku na devět měsíců a finanční pokutu. Polský ranař je navíc pod drobnohledem antidopingového týmu USADA. Trest je ale minulostí, autor osmi profesionálních vítězství tak může konečně zavítat zpět do klece, kde bude rovněž usilovat o natažení více než pětileté série bez prohry.

„Brzeskiho znám velice dobře, málem jsme spolu bojovali v předchozí organizaci Oktagon MMA. Je velice dobrý v postoji, má ale dobrou i zem. Budu se snažit spoléhat na můj dobrý pohyb, sílu a kardio. Výhra by byla velký úspěch nejen pro mě, ale pro celý můj tým," je si vědom třicetiletý Buday.

Slovenský ranař, který během oficiálního vážení dosáhl váhy 120 kilogramů (soupeř 107), půjde do akce jako šestý v pořadí. UFC: Fight Night v americkém San Diegu startuje v sobotu od 22:00, Buday nastoupí zhruba kolem sobotní půlnoci.

Reklama

Související témata: