Hlavní obsah

Blíží se velká bitva těžkých vah? Podmínky jsou dané, rozhodčího by mohl dělat Tyson

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Schyluje se k jednomu z největších zápasů v historii bojových sportů? Minimálně je k tomu zase o krok blíže. Bitva mezi neporaženým boxerem Tysonem Furym a MMA bojovníkem Francisem Ngannouem, který nedávno opustil slavnou UFC, má totiž o poznání reálnější obrysy. Oba bojovníci si vzájemně odsouhlasili podmínky boje, vidle do vzájemného měření sil v první polovině letošního roku by ale mohla hodit oficialita sjednocovacího boxerského souboje mezi Furym a Usykem.

Foto: trboxing

Boxerský šampion v těžké váze Tyson Fury na pomyslném královském trůnu.

Článek

O této bitvě se spekuluje několik posledních měsíců, případná realizace se navíc výrazně umocnila tím, že již bývalý těžkotonážní šampion slavné UFC Kamerunec Francis Ngannou dal nejslavnější bojové organizaci sbohem a v současné době je na volné noze. Sám v minulosti několikrát projevil zájem přejít do boxerského světa, kde si koneckonců vydělá daleko větší peníze než v MMA. A to pochopitelně zní lákavě.

„Myslím si, že ta chvíle se právě blíží. S Tysonem se o této bitvě bavíme bezmála dva roky, ovšem až doposud jí okolnosti nebyly nakloněny. Já jsem byl v UFC a on měl své zápasy v boxu. Teď ho čeká zápas s Usykem, potom snad bude volný. Předpokládám, že na podzim bychom se mohli utkat," řekl Ngannou v pořadu The MMA Hour.

Škádlení se po sociálních sítích se rovněž dostalo do bodu, kdy se zdá být vše zpečetěno. Fury totiž v jednom ze svých příspěvků uvedl podmínky zápasu, které rozhodně nejsou ledajaké. Jako rozhodčího si přeje legendárního boxera Mikea Tysona a bojovat se bude v kleci se 4uncovými rukavicemi (nejlehčí v profesionálních soubojích používané v MMA) podle pravidel Queensbury (tříminutová kola, zákaz wrestlingu, bojovníci mají 10 sekund na zotavení se z knockdownu).

„Věřím, že tato forma hybridních pravidel vzbudí u lidí velký zájem. Všichni budou spokojeni," říká s nadšením Ngannou, který na sociální síti Twitter na tuto nabídku kývl.

Ačkoliv se šestapadesátiletý Tyson zatím k nabídce rozhodčího nikterak nevyjádřil,  jednomu z fanoušků ukázal na tuto otázku palec nahoru. Jedna z podmínek zdá se být splněna... Napomáhá jí také fakt, že Ngannou v minulosti s „Iron Mikem" několikrát trénoval, a dokonce od něj dostával rady, jak na Furyho vyzrát.

Vyloučeno není ani to, že k duelu by mohlo dojít místo avizovaného sjednocovacího zápasu o všechny mistrovské pásy těžké váhy všech významých boxerských organizací mezi Furym a Usykem. Oba boxeři se sice na podmínkách dohodli již v prosinci, na oficialitu souboje se ale stále napjatě čeká. A to by mohla být šance, jak uspořádat jinou mega bitvu.

„Pokud nebude podepsána smlouva s Usykem na zápas století v boxu, pak si to rozdám s Ngannouem," řekl Fury. „A pokud ani jeden z nich zápas nepodepíše, pak se přesunu někam jinam," pokračoval neporažený britský šampion organizace WBC.

Mezi oběma tábory nepanuje nikterak velká nevraživost, naopak se jedná o přátelskou atmosféru. O tom jednoznačně vypovídá i Ngannouova pozápasová účast přímo v boxerském ringu, kam ho Fury vyzval po vítězné bitvě nad Whytem. „Chci zjistit, kdo je ten největší drsňák na planetě," prohlásil Ngannou. „Jsi dobrý chlap, Francisi," reagoval neporažený Brit.

Jasněji by mohlo být v nejbližších týdnech, kdy by se mohly konečně rozlousknout i finální podmínky zápasu mezi Furym a Usykem. Pokud se boxeři nedomluví, má prvně jmenovaný zadní vrátka k jinému boji.

Reklama

Související témata: