Hlavní obsah

Brichta má historickou šanci. Změní mi to život, uvědomuje si před obrovskou bitvou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z velkých zápasů českého MMA se blíží. Již 17. února se v liberecké Home Credit Areně postaví do bitvy o prozatímní titul lehké váhy 26letý Leo Brichta, pro nějž se bude jednat o největší duel kariéry. „Výhra titulu by určitě změnila můj život,“ uvědomuje si tíhu okamžiku talentovaný ranař, jenž si to v hlavním duelu největší evropské MMA organizace KSW rozdá s moldavským nájezdníkem Valeriem Mirceou. Vítěz boje si následně zajistí vstupenku do bitvy o právoplatný titul.

Chci přepsat dějiny, hlásí před únorovou titulovou bitvou v KSW Leo Brichta. Cíl je jasný, přinést domů opasekVideo: Sportegy

 
Článek

Brichtovi přitom na cestě k titulové šanci stačily „pouhé“ dva duely v KSW, jimiž oslnil natolik, že si před několika dny dokonce vysloužil hned čtyři prvenství v anketách fanoušků. Ovládl jak kategorii Bojovník roku, tak ankety Zahraniční bojovník roku, Nováček roku a Zápas roku. „Všechny moje zápasy v KSW byly extrémně těžké a tvrdé, tenhle nebude výjimkou. Jsem rád, že mi tuhle šanci nabídli,“ říká s pokorou talentovaný Čech v promo videu polského giganta.

Uznávaného ranaře, který se proslavil díky zápolení v organizaci Oktagon MMA, bude hnát za jedinečným okamžikem zástup fanoušků. V liberecké aréně se očekává velká divácká kulisa, která bude z drtivé části složena z domácího obecenstva. „Jak pro mě, tak pro Čechy hodně znamená, abych vybojoval titul. S ním přichází určitá zodpovědnost a já si pamatuji na první film o Spidermanovi, kde strýc Ben seděl s Peterem a říkal mu, že s velkou silou přichází velká zodpovědnost. Stejně tak to nyní cítím já. Výhra by určitě změnila můj život,“ říká.

A často omílaný konec kariéry? Brichta to bere s nadsázkou, bez MMA si život zatím představit nedokáže. „To, že jsem po minulém zápase oznámil konec kariéry, to byl takový vtip. S MMA nekončím, pořád ho miluju. Je to můj koníček, který mě extrémně baví a naplňuje,“ uklidňuje fanoušky. Český bijec totiž neskrývá zálibu ve veřejném vystupování na internetu. Má svůj úspěšný podcast, v němž hodlá pokračovat.

Životní bitvu svede s moldavským bijcem Valeriem Mirceou, pro nějž se bude jednat již o 39. profesionální duel kariéry. Brichta naopak do klece vstoupil v patnácti případech. „Porazil jsem dvojku a trojku divize, věřím, že si zasloužím titulovou šanci. Brichta je jako každý jiný soupeř, kterého musím porazit, než se utkám s Parnassem (Salahdine Parnasse, šampion lehké váhy - pozn. red.). Doufám, že si v Česku získám srdce a respekt fanoušků. Ukážu, že jsem lepší a vezmu pás domů,“ věří si Moldavan žijící v Itálii, který chce duel věnovat zesnulému sourozenci.

„Valeriu je rychlý, agresivní a výbušný. Komplexní bojovník. To všechno jsem ale i já. Střet našich stylů znamená, že to bude válka,“ předesílá Brichta další náročnou šichtu. „Tady je trash talk zbytečný, ukáže se v kleci. On je ve své podstatě pokorný zápasník, ale má pózu, že je drsnej. Jsem zvědav, s čím přijde, ale zvědav může být i on,“ usmívá se někdejší bijec největší tuzemské organizace Oktagon MMA.

Brichta se navíc může stát historicky prvním českým šampionem (prozatímním) v historii prestižní KSW. Naposledy o titul neúspěšně usiloval Patrik Kincl, který nestačil na Chorvata Roberta Soldiče. „Jak jinak přilákat diváky než probudit trochu ten patriotismus tím, že mohu být první Čech, kterému se něco takového podaří. Když získám titul a nedostanu tolik do držky, tak budu šťastný. Ale pokud do držky dostanu a nezískám titul, tak život jde dál. Nezhroutím se,“ ujišťuje se.

Český bojovník se během pátečního dne postaví na váhu, načež se soupeři naposledy před sobotním duelem podívá do očí. Stejně tak učiní dalších sedm českých zástupců, kteří se představí na galavečeru KSW 91 v Liberci.

Reklama

Související témata: