Hlavní obsah

Extrémní zima! Slávista vystavil své tělo chladu

Patří mezi největší talenty domácí scény. Český MMA zápasník Matúš Juráček netrpělivě vyhlíží 30. prosinec, kdy se na jubilejnímu OKTAGONu 30 utká se slovenským diamantem Robertem Pukačem. Slávista, jak se Juráčkovi přezdívá, během přípravy na zápas využívá kryokomor, které v poslední době vyhledává čím dál více sportovců. Bohaté zkušenosti s touto terapií má například také český bijec Jiří Procházka. Nejen o tom hovoří OKTAGON 30: Na dohled.

Foto: Oktagon MMA

Matúš Juráček se během příprav na zápasy zavírá i do tzv. kryokomor.

Článek

„Do kryosauny se snažím zmražovat, abych byl zdravý, silný a otužilý. Pomáhá mi to, protože ta příprava je dlouhá a člověk má rameno, koleno, loket, prstíček a já nevím, co všechno naražené a zmrzačené," vysvětlil Juráček.

Kryokomory mají zlepšit celkový zdravotní stav a zastávají myšlenku „mráz léčí". Dosahují přitom teploty až −160°. Člověk se před touto finální fází ale připravuje v tzv. předkomoře, kde je chlad mezi −40 °C až −60 °C. „Vždycky, když vejdu do kryokomory, tak mě to zmrazí, hezky se to všechno stáhne a pak jsem takovej pevnější. Jak to člověka zpevní, protože se zmrazíš a svaly se ti stáhnou k sobě a jsou pevnější. Na tréninku pak hrozí menší riziko zranění. Alespoň takhle mi to řekli trenéři, tak jím věřím (směje se). Ale já to i na sobě cítím," popsal Juráček.

Kryokomory přitom hojně využívají i další úspěšní sportovci. Příkladem může být zápasník Jiří Procházka, šermíř Alexandr Choupenitch, tenistka Karolína Muchová, nejlepší český badmintonistu Adama Mendrek nebo třeba dráhový cyklista Tomáš Bábek.

Účinky kryoterapie
Urychluje regeneraci, omlazuje pokožku, posiluje imunitu, napomáhá hubnutí, pozitivně ovlivňuje psychiku, pomáhá od bolesti

Šestadvacetiletý Juráček aktuálně finišuje přípravu na svůj jedenáctý profesionální MMA zápas. A tváří v tvář se postaví Robertu Pukačovi, který ho před lety motivoval k návratu zpět do klece. Prvně jmenovaný totiž dlouhou dobu bojoval s nepříjemným zraněním kolene, které však zvládl úspěšně doléčit.

„Když si vzpomenu, jak zápasil Robert Pukač po svém zranění po pěti letech, tak jsem na to koukal v televizi a říkal jsem si: Ty bláho, když to tenhle frajer zvládl po pěti letech, tak já se musím vrátit taky. A dva roky na to jsem se vrátil a tři roky nebo čtyři s ním budu zápasit. Má to takový magický nádech tenhle zápas. On mě motivoval k tomu, abych se vrátil. Bude to fajn, těším se," neskrýval nadšení.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený OKTAGON MMA (@oktagonmma)

Česko-slovenský souboj bude přitom veden na hlavní kartě a bezesporu bude patřit k těm nejsledovanějším. Juráček bude zároveň útočit na šestou výhru v řadě, nicméně kvalit soupeře si jsou vědomi také trenéři. „Určitě si nějaké věci trénujeme přímo na Pukače, stejně jako on na nás. Uvidíme, jestli jsme vsadili na správnou kartu. Vyspělý zápasník, kterým bezpochyby Matúš je, tak má plán B i C a když nevyjde ten první, protože se Pukač bude chovat trošku jinak, než předpovídáme, tak přepneme software na druhý program a ono to půjde," vysvětlil trenér Ondřej Pála.

Reklama

Související témata: