Hlavní obsah

Jsme ve válce! brojí McGregor proti uprchlíkům. Úřady už ho vyšetřují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý dvojnásobný šampion slavné UFC a irský rodák Conor McGregor je údajně vyšetřován za „nenávistné projevy na internetu“ spojené s komentáři na sociálních sítích kritizujícími irské úřady za to, jak se zabývaly podezřelým alžírským přistěhovalcem, který minulý týden pobodal ženu a tři děti. Právě po tomto činu vypukly obrovské nepokoje, které měly za důsledek desítky zatčených osob, potyčky a také město v plamenech.

Foto: Profimedia.cz

Bojovník MMA Conor McGregor.

Článek

Jeden z nejznámějších irských sportovců, jehož na sociálních platformách sledují miliony uživatelů, zhodnotil dublinské masové protesty stručným příspěvkem. „Nedovolte, aby byl neohlášeně předán jakýkoliv irský majetek. Irsko, jsme ve válce. Je to válka!“ okomentoval 35etý hvězdný bojovník, na jehož návrat zpět do klece se čeká bezmála dva a půl roku.

Násilné nepokoje propukly v irském hlavním městě Dublinu ve čtvrtek poté, co zemi obletěla zpráva o násilném činu, jehož se měl dopustit muž alžírského původu. Ten měl nožem poblíž základní školy v centru města napadnout ženu a tři děti ve věku do pěti let. Žena a pětiletá holčička údajně mají vážná zranění. Útočník, jehož dopadli svědci incidentu a který údajně v Irsku žije 20 let, by si podle McGregora zasloužil „mučení a smrt“.

„V Irsku je velmi vážné nebezpečí, které tu nemá co dělat. V souvislosti s touto děsivou skutečností byla podniknuta nulová opatření na obranu veřejnosti. Změňte to, nebo odstupte,“ pokračoval irský bojovník a vyzýval ke shromážděním, na kterých by Irové měli dát jasně najevo, co si o politice vstřícné k uprchlíkům myslí. Irský komisař Drew Harris naopak označil dublinské protestující za naprosto šílenou frakci vedenou krajně pravicovou ideologií.

McGregorovi rovněž vadí, že možnost volit mají i cizinci, kteří přitom nemají s jeho milovaným Irskem nic společného. „Umožňuje snad USA volit imigrantům? Mohou tam volit nerezidenti? Určitě ne. Současná irská vláda to ale umožňuje. Je to ostuda! Ostuda!“ rozhněval se na jednom z mnoha příspěvků na sociálních sítích. „Co by řekl Daniel O'Connell? Co by řekli naši irští vůdci v minulosti na situaci, které dnes čelíme? Bůh žehnej Irsku!“ pokračoval Ir a sdílel několik snímků z bouřlivých nepokojů včetně záběrů z hořících dopravních prostředků.

„Neustupujeme, teprve se zahříváme. Nebudeme ustupovat, dokud nebude provedena skutečná změna v zájmu bezpečnosti našeho národa. Nebudeme ztrácet další ženy a děti kvůli těmto zvrhlým a zvráceným lidem, kteří by v Irsku neměli co dělat. Říkejte tomu, jak chcete. Nám je to jedno. Irsko za vítězství!“ burcuje krajany bývalý dvojnásobný UFC šampion.

Irské úřady na McGregorovy komentáře údajně už zareagovaly, podle The Sunday Times bylo zahájeno vyšetřování za šíření tzv. nenávistných projevů na internetu. Místopředseda irské vlády Tánaiste Micheál Martin dokonce zdůrazňoval, že stavění se proti masové imigraci v Irsku je tzv. podněcování k nenávisti a poznámky tohoto typu jsou údajně naprosto hanebné. „Takovéto izolované hlasy a hlasy, které v podstatě podněcují nenávist, jsou nepřijatelné,“ zdůraznil

Od irského bojovníka se dočkal okamžité odpovědi. „Obviňujete všechny, jen ne sebe,“ odpověděl McGregor. „Typické. Jsi bezcenný a bezpáteřní Micheáli.“

Reklama

Související témata:
Uprchlíci