Hlavní obsah

Největší vítězství kariéry, lebedí si český bijec. Vystřelil si přes sto tisíc a touží po titulu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Věděl, že ho v anglickém Newcastlu nečeká nic jednoduchého. Český bijec Matěj Peňáz ovšem zvládl během necelých dvou měsíců zažít dvojnásobnou dávku radosti, neboť dalším suverénním výkonem přejel velezkušeného britského tvrďáka Matthewa Bonnera. Nebojácný triumf ho nejenže přiblížil k titulu, ale rovněž si vysloužil balík peněz za výkon večera. „Je to největší výhra mé kariéry,“ culil se sedmadvacetiletý Peňáz, jenž v organizaci Oktagon MMA stále čeká na přemožitele.

Další vítězství pro Matěje Peňáze. V duelu s Bonnerem dominoval, soupeře dorazil v závěru druhého kola.Video: OKTAGON TV

 
Článek

Peňáz s Bonnerem utvořili hlavní předzápas turnaje Oktagon 52, v němž to po krátké chvíli byl tah na jednu branku. Českému ranaři vyšlo úplně všechno, dokonce s přehledem eliminoval soupeřovu největší zbraň v podobě přechodu na zem. A jak bývá zvykem, triumf přišel po výstřelech z rukou, které 27letý střelec skvěle načasoval ve druhé pětiminutovce. TKO! Emoce byly na světě.

„Před zápasem jsem se díval na jeho postoj a věděl jsem, že nebude jednoduché ho trefit. V podstatě jsem si počkal, celou dobu jsem na něj tlačil. Čekal jsem, až se mu něco nepovede. Věděl jsem, že ve druhém kole bude čas být trochu víc aktivní. Je ale pravda, že to byl velice tvrdý soupeř,“ řekl upřímně jeden ze dvou českých bojovníků na galavečeru. Ten druhý, Jan Široký, prohrál s místním Denisem Frimpongem jednomyslně na body.

Jejich trashtalk byl pořádně vyhrocený, zápas už ale v režii Jonase Magarda. Cartwright musel skousnout porážku.Video: OKTAGON TV

Peňáz se navíc stal prvním mužem, který houževnatého rivala ukončil před limitem. Potetovaného Angličana, který se už v prvním kole potýkal s krvavým zraněním a postupem času se prohlubovalo, nedokázalo předčasně porazit předchozích pětadvacet bijců. „Čekal jsem, že mě bude chtít vzít na zem, ale dokázal jsem mu to ubránit. Nechtěl jsem tam jít, proto jsme se drželi v postoji. Ukázal, že je opravdový tvrďák, protože toho vydržel hodně,“ zhodnotil zápas Čech žijící částečně ve Švédsku.

Důležitá výhra to byla i s ohledem na budoucnost. Peňáz totiž i při svém devátém boji v organizaci Oktagon MMA nezaváhal, dostal se tak na dostřel titulové šanci ve střední divizi, jíž kraluje Patrik Kincl. „Patrik je v divizi nejlepší, je to velmi dobrý zápasník. Extrémně zkušený a chytrý. Respektuji ho a nic osobního proti němu nemám, ale já se potřebuju v kariéře posouvat. Titulová šance by byla velkým krokem,“ naznačil Peňáz, že by se chtěl ucházet o pozici v bitvě o pás.

„Patrik teď bude bojovat s jiným soupeřem (Piotr Wawrzyniak, prozatímní šampion) a uvidíme, jak to dopadne. Já se budu i nadále připravovat a pokračovat v práci. Je pravda, že všechno může být vždycky lepší, ale budu na tom tvrdě pracovat každý den. Není jednoduché být bojovníkem,“ řekl upřímně a poděkoval nejbližším lidem.

Nepříjemnosti ho nezastavily. Roman Paulus ukončil Haywooda na rear-naked choke.Video: OKTAGON TV

Uchazečů o titul je ovšem víc, například jednička váhy a nedávný přemožitel legendárního Karlose Vémoly Slovák Samuel „Pirát“ Krištofič. „Nesouhlasím s tím, že jen kvůli tomu, že teď porazí Bonnera, by si to měl zasloužit. Matěj nemá se soupeři z elitní desítky žádnou výhru, já naopak porazil tři. Zápasil jsem i s Kinclem, s nímž jsem bojoval 25 minut. Není to ale o tom, že bych si měl něco určovat. Počkám si. Věřím, že já budu ten vyzyvatel číslo jedna, kdyby se měl sjednotit pás. Z mého pohledu Peňáz neporazil nikoho adekvátního, aby mohl jít o titul,“ namítá.

Radovánky se navíc umocnily několik desítek minut po zápase. Peňáz za brilantní jízdu duelem vyfasoval bonus za výkon večera ve výši pěti tisíc eur (v přepočtu přes 123 tisíc korun). „Rozhodovali jsme se mezi Stuartem Austinem a Matějem Peňázem, o jeden hlas nakonec vyhrál Matěj. Byl první, kterému se povedlo ukončit takto vynikajícího bojovníka,“ vysvětlil Ondřej Novotný, spoluzakladatel organizace.

Reklama