Hlavní obsah

Procházka zná v UFC soupeře o titul. Mohli předvést daleko víc, říká český samuraj. Bude se jednat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Otazník zodpovězen. Nejúspěšnější český MMA bojovník Jiří Procházka konečně zná jméno soupeře pro titulovou bitvu v polotěžké divizi slavné UFC. Bude jím Brazilec Alex Pereira, který na turnaji s pořadovým číslem 291 v americkém Salt Lake City uspěl ve vyrovnané bitvě nad Polákem Janem Blachowiczem. V nejbližších dnech by se tak mohlo rozhodnout, kdy k brazilsko-české bitvě o svatý grál, který je v současné době bez svého majitele, dojde. „S největší pravděpodobností to bude prosinec v Las Vegas,“ nabízí pro Sport.cz jednu z možných variant Martin Karaivanov, Procházkův trenér. Sám rodák z Hostěradic neskrývá z boje zklamání.

Foto: Jeff Swinger, Reuters

Alex Pereira (vpravo) v souboji s Janem Blachowiczem.

Článek
Fotogalerie

Důležitá bitva pro polotěžkou divizi. Právě souboj mezi Pereirou a Blachowiczem měl rozhodnout o příštím titulovém soupeři pro českého samuraje Procházku, kterému nedávno kvůli zranění odpadl z bitvy o pás polotěžké divize šampion Hill, jenž se svůj titul nakonec rozhodl uvolnit zpět mezi ostatní uchazeče. Důležitost duelu o titulovou místenku by se tak dala krájet...

První polovina boje přitom patřila právě bývalému šampionovi Blachowiczovi, který dokonale eliminoval soupeřův postoj, a naopak si sám prosazoval boj na co nejmenší vzdálenosti se snahou převádět ho na podlahu klece, kde z Pereiry ždímal síly. Několikrát se dokonce pokoušel i o škrcení, leč neúspěšně. Misky vah se tak začaly hodně rychle překlápět na opačnou stranu.

Právě od druhé poloviny zápasu přepnul na jiný stupeň kvality i aktivity brazilský fighter, který těžil i z lepší fyzické připravenosti a postupně si prosazoval svou hru. Pereira navíc fungoval skvěle v postoji, unaveného Blachowicze několikrát slušně orazítkoval a v napínavém finiši, ve kterém rozhodovaly naprosté maličkosti, nakonec slavil těsné vítězství poměrem 2:1 na body. „Zápas se mi moc nelíbil. Myslím si a i vím, že mohli předvést daleko lepší výkon. Nebylo to dle mého očekávání," hodnotí duel Procházka.

„Janek v prvním kole dělal, co měl. Vzal soupeře na zem, ale evidentně mu to vzalo víc sil, než předpokládal. Bylo to vidět v poslední minutě druhého kola, kde byl znát velký rozdíl oproti začátku zápasu," líčí svůj pohled na zápas Martin Karaivanov, trenér Jiřího Procházky, který si pochopitelně dělal obrázek o budoucím soupeři pro svého svěřence.

Rozhodující byl závěrečný úsek zápasu. „Pereira se ve třetím kole odlehčil na nohách a začal pracovat hodně na vzdálenost, Janek měl naopak dostat soupeře na zem. I když se mu to nakonec povedlo, tak se mu to nedařilo tolik využít. Zřejmě z nedostatku sil. A výsledek? Sám jsem nevěděl, jak to rozhodčí rozhodnou. Bylo to 50:50. Mohlo to jít na obě strany," přiklání se k vyrovnanosti duelu brněnský kouč.

Procházka se tak dozvěděl jméno příštího soupeře, kdy k samotné bitvě ale dojde? „Nemyslím si, že to bude říjnové Abú Dhabí. Reálněji to vypadá na listopadový New York, což by bylo dobré, ale s největší pravděpodobností to bude prosinec v Las Vegas. Uvidíme v dalších dnech, jak se podaří vyjednat s UFC místo a datum," říká Karaivanov.

„Zápas nám ukázal celkem hodně. Sledoval jsem oba bojovníky, protože člověk neví, kdo vyhraje. Díval jsem se na to z pohledu taktiky. Máme navíc v plánu se na zápas ještě v nejbližších dnech několikrát podívat a rozebereme si ho. Určitě je tam cesta. Věřím ve vítězství a v zisk titulu zpět," srší odhodláním Karaivanov, kterého v brzké době čeká již zmíněné jednání s UFC.

Český samuraj se už teď nemůže dočkat. „Těším se. Ať už by to byl Jan, nebo Pereira, tak jestliže se to potvrdí a do zápasu se půjde, tak se na to moc těším. Věřím, že mám přesně ty zbraně, kterými mohu Pereiru ukončit. Vítězství!" věří si český bojovník, který se v kleci naposledy ukázal v červnu loňského roku.

Reklama