Hlavní obsah

Těžký boj v UFC. Český bojovník Dvořák znovu padl, přežil těžké chvíle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znovu si sáhl na dno, ani tentokráte to ale nevyšlo. Český bojovník David Dvořák si v slavné UFC připisuje třetí porážku v řadě, když na turnaji ve Vancouveru nestačil na novice mezi elitou Steva Ercega, kterému podlehl jednomyslně na body. Hořický rodák si v duelu prošel několika krušnými chvílemi, které rozhodly o nezdaru. „Chtěl bych v UFC zůstat co nejdéle. Dělal jsem přesně to, co jsem potřeboval. A to byla cesta k vítězství!“ jásal pro změnu Australan po vítězné premiéře v nejslavnější bojové lize světa.

Foto: Sergei Belski, Reuters

Steve Erceg (vpravo) a David Dvořák během zápasu na turnaji UFC 289.

Článek
Fotogalerie

Když několik dnů před šestým vystoupením v UFC odpadl Dvořákovi původní soupeř, kterým byla osmička muší divize Američan Matt Schnell a místo něj si to mezi elitu namířil australský nováček Steve Erceg, šance na čtvrtý zářez v slavné soutěži se zvyšovaly. Českému bojovníkovi totiž hrálo spousta věcí do karet. Například soupeřovo „short notice" kývnutí na souboj a dlouhý let z Austrálie až do Vancouveru s následným časovým posunem. Jenomže na nováčkovi to jako by nebylo absolutně znát...

V úvodních minutách to byly spíše bojové šachy. Oba bojovníci hýřili pohybem a hledali možnou cestu k útoku. Zatímco Dvořák účelně okopával soupeřovo lýtko, naopak o čtyři roky mladší rival překvapivě hrozil z postoje, což se vzhledem k jeho zkušenostem na zemi před zápasem zrovna moc nečekalo. „Dlouhé ruce, couvni si a pojď!" radil trenérský tým Dvořákovi, který jej poslouchal na slovo. I proto byl v úvodních přestřelkách lepší a patrně pětiminutovku těsně ovládl.

Erceg od nečitelného, ale fungujícího postoje nepolevoval. Až zhruba v polovině druhého kola se poprvé pokoušel vzít zápas na zem, jenomže rychle narazil. Následovaly první hvězdné momenty v UFC. Dvořák nejprve inkasoval přesnou ránu, po které zaškobrtl. Aby toho nebylo málo, tak o několik vteřinek později se nechal zaskočit kopem na hlavu a otřeseně šel k zemi. Rázem přišly napínavé chvíle, při kterých se Erceg ze všech sil zkoušel dotáhnout škrcení a ukončit zápas. Srdce českého bojovníka ovšem odolalo a Dvořák se z obrovských problémů vymanil. Rozjetý soupeř ale před závěrečným kolem budil pořádný respekt...

Vše ale bylo stále otevřené, dokonce se lehce srovnaly i kurzy sázkových kanceláří. Bylo tedy jasné, že v následných minutách budou rozhodovat maličkosti. A i když se čekala spíše opatrnější záležitost, oba bojovníci si nic nedarovali. Dvořák dokonce sám zkoušel zápas přenést na podlahu klece, kde ani v jednom případě moc dlouho nevydržel. Rovněž moc nefungovalo ani pasování u pletiva...iniciativu tedy přebral o něco svěžejší soupeř, který si ve svízelných situacích dokázal poradit o něco lépe a v závěru zápasu byl aktivnější.

Tuhá bitva vítěze před limitem nepřinesla, naopak po závěrečném gongu byla nejistota v hlavách všech zainteresovaných lidí. Vítěz ale mohl být jen jeden. Dvořákovy ruce nahoře bodové sudí nepřesvědčily, naopak jednomyslně (2x29:28 a 30:27) uspěl Australan Erceg, který tak zažil vítěznou premiéru mezi elitou.

Pro jednatřicetiletého Dvořáka se jedná již o třetí porážku v UFC, bilanci v zápasnické „Lize mistrů" tak srovnal na tři výhry a tři porážky. Rovněž si připsal nezdar na své premiérové číslované akci. Člen královehradecké All Sports Academy tak zřejmě vypadne z elitní desítky muší váhové kategorie, kterou doposud uzavíral.

„Tomuto zápasu jsem obětoval naprosto vše. Byl jsem nejlíp připravený ve své kariéře. Měl jsme nejlepší kemp a nepodcenil jsem jediný detail v přípravě. Dřel jsem každý den jako kůň a byl jsem oddaný svému snu. Bohužel přes všechno, co jsem tomu dal to bylo málo a soupeř byl lepší," napsal Dvořák na sociální sítě.

Reklama