Hlavní obsah

MOV suspendoval boxerskou federaci a převzal olympijský turnaj

Lausanne

Mezinárodní olympijský výbor suspendoval světovou boxerskou federaci AIBA a rozhodl, že boxerské soutěže na olympijských hrách v Tokiu i kvalifikační turnaje zorganizuje sám. Členové MOV tak na zasedání v Lausanne schválili květnový návrh své výkonné rady, která kritizovala boxerskou federaci za špatné hospodaření, personální záležitosti, systém rozhodčích a nedostatky v antidopingovém programu.

Foto: John Locher, ČTK/AP

Ilustrační snímek.

Článek

Organizaci kvalifikačních turnajů i olympijských soutěží dostane na starost komise pod vedením japonského člena MOV Morinariho Watanabeho, jenž je zároveň prezidentem Mezinárodní gymnastické federace. Vedení AIBA, které přiznalo dluhy 17 milionů dolarů (381 milionů korun), svolalo na čtvrtek krizovou schůzku do Ženevy.

MOV už před časem zmrazil boxerské asociaci finanční podporu. Přípravy boxerského turnaje v Tokiu pozastavil po listopadovém zvolení kontroverzního uzbeckého podnikatele Gafura Rachimova prezidentem AIBA a hrozilo dokonce, že tradiční sport bude z olympijského programu vyřazen. Rachimov v březnu z funkce odstoupil.

Reklama