Hlavní obsah

Odveta mezi Furym a Usykem má termín. Vše záleží na Britovi

Ačkoli se britský velikán Tyson Fury odmítl po své první kariérní porážce zavázat k odvetnému boji s čerstvým absolutním šampionem těžké váhy Oleksandrem Usykem, přičemž klauzule je zahrnuta ve smlouvě, přesto jsou novinky na pochodu. Podle promotéra Franka Warrena se už dokonce pracuje s konkrétním termínem druhého měření sil, k němuž by mělo znovu dojít v saúdskoarabském Rijádu.

Foto: Andrew Couldridge, Reuters

Oleksandr Usyk (vlevo) v souboji s Tysonem Furym.

Článek

„Tyson je tady a zotavuje se. Jeho nálada je taková, že chce odvetu, která už je dokonce podepsaná. Dojde na ni,“ ujistil Furyho promotér Frank Warren v rozhovoru pro talkSport. Britský boxer přitom o odvetě mluvil bezprostředně po prohraném duelu přímo v ringu, později své emoce krotil na tiskové konferenci. Patrně si potřeboval promyslet další kariérní kroky. „Nevím, co se stane,“ tajil směrem k médiím.

Možnost odvety je totiž obsažena v podepsané smlouvě mezi Furym a Usykem. Nyní záleží na dvoumetrovém britském velikánovi, aby klauzuli o odvetném měření sil aktivoval. 72letý Warren zároveň potvrdil, že k boji by mělo dojít 12. nebo 13. října opět v saúdskoarabském Rijádu, kde budou i v tomto případě ve hře obrovské peníze. Dají se očekávat podobné, či ještě větší, než tomu bylo minulý víkend.

Také promotér ukrajinského hrdiny a čerstvého absolutního krále těžké váhy Oleksandra Usyka trvá na tom, aby byla dodržena dohoda o dvou zápasech. „Jsme muži svých slov,“ pokyvuje hlavou Alex Krassjuk. „Není to jen o papírech. Když si podáme ruce a něco si slíbíme, uděláme to. Nevidím důvod, aby se odveta nekonala,“ souhlasí. Proti není ani zmíněný Usyk, který na pozápasové tiskové konferenci potvrdil, že je na odvetu připraven.

A byť mezi oběma aktéry jedné z největších boxerských bitev historie panovalo před duelem určité napětí, došlo k podání rukou a na slova respektu. Ruchové mikrofony dokonce zaznamenaly krátkou debatu mezi Furym a Usykem bezprostředně po skončení dvanáctikolové šichty. „Dobrá práce. Jsi silný muž a velmi dobrý boxer. Velmi dobrý výkon, skvělé pohyby,“ chválil Fury rivala. „Poslouchej, začal jsem se na tebe připravovat už v době, když jsi boxoval už v roce 2008,“ odvětil Usyk.

Předzápasová strkanice byla rázem zapomenuta, stejně tak urážky. „Chtěl bych s rodinou přijet na Ukrajinu a udělat si s tvojí rodinou společnou dovolenou. Ty naopak můžeš přijet ke mně domů a rovněž si můžeme udělat společnou dovolenou,“ navrhoval Brit. „Žádný problém, příteli,“ souhlasil o dva roky starší boxer. Debatu následně Fury uzavřel nabídnutím piva.

Došlo také k vyvrácení informací o tom, že Usyk měl ze zápasu odejít se zlomenou čelistí. „Nebylo to nic zásadního, jen raději šel do nemocnice, kde se podrobil vyšetření. Zlomená čelist se nepotvrdila a díky bohu, že je v bezpečí a zdravý,“ potvrdil promotér Krassjuk, který objasnil, že návštěva nemocnice byla preventivním opatřením, na nějž tlačili i pořadatelé akce. Zdraví je v tomto případě nejdůležitější.

Usykův těsný bodový triumf navíc zaznamenal výstřel až na první místo žebříčku uznávaného serveru The Ring. Dalšími v pořadí jsou Naoya Inoue a Terence Crawford.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.