Hlavní obsah

Před čtyřmi lety odešel Největší. Létám jako motýl, bodám jako včela, říkával

Praha

Stačí říct a všichni vědí. „Létám jako motýl, bodám jako včela.“ Proslulá věta boxerské legendy, kterou byl Muhammad Ali. Dnes jsou to čtyři roky, kdy zemřel v nemocnici ve Phoenixu muž s přezdívkou The Greatest - Největší. Vítěz olympijských her v roce 1960 byl hospitalizován v nemocnici kvůli dýchacím potížím. „Po 32letém boji s Parkinsonvou nemocí Muhammad Ali ve věku 74 let zemřel," uslyšel svět smutnou zprávu v roce 2016.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Vzpomínka na Muhammada AlihoVideo: sntv

 
Článek

Tato věta se okamžitě rozletěla do celého světa. V den pohřbu se sto tisíc lidí v ulicích Louisville rozloučilo na velkolepém smutečním obřadu s legendárním boxerem. Posledního rozloučení v hale KFC Yum Center se zúčastnilo 15 tisíc lidí, mezi nimiž byli i Arnold Schwarzenegger, Whoopi Goldbergová, David Beckham, filmový režisér Spike Lee či jeden z nejlepších basketbalistů historie Kareem Abdul-Jabbar.

Našli se ale i tací, kteří chtěli na tomto smutném okamžiku vydělat. „Jsem znechucen z toho, že se někdo snaží vydělat na Aliho pohřbu. Doufám, že všechny snahy o prodej i koupi lístků přestanou. Největší si přál, aby se obřadu mohl zúčastnit každý," řekl před čtyřmi lety mluvčí Aliho rodiny Bob Gunnell.

Co také řekl Muhammad Ali
Šampioni nevznikají v posilovnách. Šampioni vznikají z něčeho, co mají hluboko v sobě - z touhy, snu a vize.
Nenáviděl jsem každou minutu tréninku, ale vždy jsem si říkal: Teď protrpíš trénink a žij zbytek života jako mistr.
Abyste mohl být ten nejlepší šampion, musíte věřit, že jím skutečně jste. Pokud nejste, musíte alespoň předstírat, že jím jste.
Jsem tak rychlý, že když jsem minulou noc ve své ložnici zhasl světlo, byl jsem v posteli dřív, než byla v pokoji tma.
Správné slovo je někdy víc než kouzlo.
(Zdroj: citaty.net)

Muhammad Ali udivoval svět svými výkony v ringu. Známý byl také mimo sportovní scénu. V roce 1964 přešel na muslimskou víru a změnil si jméno z Cassius Clay na Muhammad Ali. O tři roky později odmítl nastoupit na vojnu, aby nemusel do války ve Vietnamu. Za to přišel na tři roky o licenci.

Ali si připsal v ringu 56 výher, z toho 37 duelů ukončil stylem K.O. Za jedenadvacet let prohrál jen pětkrát. Většina nezdarů přišla na závěr kariéry, když prohrál tři z posledních čtyř soubojů. S ringem se rozloučil v roce 1981, když ho porazil Trevor Berbick.

Mnohými odborníky je Muhammad Ali považován za nejlepší těžkou váhu všech dob. V roce 1999 byl časopisem Sports Illustrated korunován na Sportovce století.

Reklama

Související témata: