Hlavní obsah

Prokletí trvá. Nejlepší český boxer v zahraničí znovu padl. Titul nezískal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znovu to nevyšlo. Nejlepší český profesionální boxer současnosti Vasil Ducár padl v zápase o titul IBF v křížové váze proti Cheavonu Clarkovi a od roku 2018 stále čeká na zahraniční vítězství. Všichni tři rozhodčí přisoudili triumf v londýnské OVO Wembley Areně po deseti kolech domácímu boxerovi. „Asi mi to není souzeno,“ smutnil Ducár po duelu.

Foto: Matěj Třasák

Nejlepší český boxer současnosti Vasil Ducár. Ilustrační foto

Článek

Ducár přitom s britským rivalem (bilance 7–0) dokázal ustát všech deset kol, jenomže především v úvodu výkonnostně strádal. Soupeř byl rychlejší, tvrdší i přesnější a bez problémů si došel pro výhru téměř v každém kole (2×99–91 a 98–92). Už během závěrečného vyhlašování bylo ve tváři českého boxera patrné, že to bodově nevyšlo.

Nejlepší český „rohovník“ současnosti po duelu, který pro něj znamenal již sedmou porážku v profesionálním ringu, nehledal výmluvy. „Zápas byl docela náročný a myslím si, že pro diváka byl docela koukatelný. Bylo vidět, že soupeř byl zkušený, nikam se nehnal. Myslím si, že jsme to odjeli v tempu, ale soupeř byl prostě lepší a více bodoval,“ zhodnotil třiatřicetiletý znojemský rodák, před kterým po tvrdém boji musel smeknout i uznávaný promotér boxerské stáje Eddie Hearn.

„Byla to pro Cheavona nejtěžší zkouška dosavadní kariéry. Vasil je nesmírně zkušený, je to bojovník, který předvádí kvalitní výkony,“ přidal už po zápase promotér Hearn. Kousek od něj sedící 32letý rodák z jamajského Montego Bay se už mohl usmívat s pásem s mezinárodním pásem IBF kolem ramen. „Patří mezi elitu. Ale nechceme na něj spěchat, byl to jeho sedmý profesionální zápas. Jeho výkon, a hlavně amatérský rekord ale mluví za vše,“ dodal ke svému novému klenotu spokojený Hearn.

Spolu s Ducárem byl v hlavním městě Anglie i tradiční parťák, trenér Michal Vančura, jenž vyzdvihl soupeřovy kvality. „První kola zápasu ovládl Clark díky skvělému pohybu. Také čistě trefoval zadní cross přes Vasilovu přední ruku,“ řekl Vančura na adresu stále neporaženého šampiona, olympijského reprezentanta z Tokia 2020.

Hořkost porážky v českém táboře pochopitelně nechybí, útok na světový titul organizace IBF skončil nezdarem. „Druhý polovina zápasu ale patřila spíše Vasilovi, který začal zastavovat Clarkovy útoky a tlačil se více dopředu. Vasil byl pro britského bijce více než důstojným protivníkem. Nicméně jsme prohráli, což je pro nás samozřejmě velmi hořké,“ dodal kouč Vančura.

Domácímu boxerovi to v zahraničí znovu nevyšlo, již posedmé v řadě. Ducár zde čeká na výhru už přes pět let, naposledy v cizině vyhrál v roce 2018. Prokletí tedy trvá. „Vasil předvedl v desetikolové bitvě obdivuhodný výkon, ale v bodovém rozhodnutí nestačil na domácího střelce Clarka. Všechno zlé je k něčemu dobré. My proto přejeme našemu šampionovi do dalších zápasů jenom to nejlepší,“ napsala organizace Patron Boxing, pod níž Ducár boxuje.

Reklama

Související témata: