Hlavní obsah

Skandál! Souboj hvězd prý organizuje šéf mafiánského klanu

Dublin/Praha

Super zápas! Jeden z největších, jaký by se mohl uskutečnit. Na plánovanou bitva Tysona Furyha s Anthonym Joshuou se valí už dopředu chvála ze všech stran a fanoušci se nemohou dočkat. Teď však reputace zápasu dostala vážnou ránu, když se zjistilo, že za organizací duelu stojí údajný šéf irské mafie Daniel Kinahan. Jeho klan má podle policejních zdrojů v Irsku stát za pašováním zbraní a drog, Europol mluví rovněž o tom, že klan patří mezi nejdůležitější hráče na evropském trhu s kokainem. Gang má na svědomí údajně i smrt více než dvou desítek lidí.

Foto: Facebook: Tyson Fury

Tyson Fury v tréninku.

Článek

Kinahan žije v exilu v Dubaji. Podle nejvyššího irského trestního soudu a irské policie odtud „řídí a organizuje" činnost klanu a má „vazby na řadu nezákonných aktivit v Evropě, Asii, na Středním východě a v Jižní Americe". Irské vládě se proto vůbec nelíbí, když je s boxerskou bitvou spojováno právě toto jméno.

Poprask v celém Irsku způsobil Tyson Fury, když řekl, že si právě telefonoval s Danielem Kinahanem. „Informoval mě, že největší souboj v historii britského boxu je v suchu," konstatoval Fury a šokoval tím politiky. „Jsem ohromený tím, co řekl Tyson Fury," řekl irský premiér Leo Varadkar. „Zmínil jméno, které má v naší zemi i jinde velmi pochybnou pověst a historii," dodal.

„Policie musí zasáhnout," požaduje Alan Kelly, vůdce irské Labour Party, jenž tvrdí, že o trestné činnosti zmíněné osoby organizující boxerský zápas by měly být známé sportovcům, televizním stanicím i celé společnosti. Kinahan ovšem nebyl nikdy z ničeho usvědčen. Organizace boxerského zápasu je v Irsku vnímána jako snaha o minimálně částečné očistění jména šéfa gangu.

Foto: Facebook: Anthony Joshua

Boxer Anthony Joshua.

Ten již pracuje s bahrajnským princem na organizaci akcí bojových umění a podílel se tak na akci „MTK Global". S ní je spojený i Fury. „O propojení Kinahana s mafií Tyson nic nevěděl," tvrdí mluvčí známého boxera.

Reklama

Související témata: