Hlavní obsah

Tohle Krpálkův kouč nepamatuje. Nepomohlo ani dvacet Turků

Praha

Dovedl Lukáše Krpálka k olympijskému vítězství, dvěma světovým titulům i třem evropským. Jenže v sobotu v pražské O2 areně viděl reprezentační trenér Petr Lacina, že jeho elitní svěřenec není v ideálním rozpoložení. Lukáš Krpálek nejprve ve čtvrtfinále prohrál po dvou chvatech ohodnocených wazari s Rusem Tamerlanem Bašajevem, stejným způsobem pak v boji o bronz s Gruzíncem Guramem Tušišvilim. Oba šampiona z Ria vyřídili za necelé dvě minuty.

Snad mě to nakopne směrem k olympiádě a bude to lepší a lepší, říká zklamaný Lukáš Krpálek Video: Český svaz juda

 
Článek

„Lukáš nebyl schopen reagovat, i když jsme soupeře důkladně studovali. Aby ho za den hodili čtyřikrát na wazari, to nepamatuju, chyběla mu vypranost,“ vyprávěl Lacina.

Krpálkova příprava měla k ideálu daleko, musel zapomenout na tradiční kemp v Japonsku, nákaza koronavirem ho připravila o turnaj v Budapešti. A tak ostrý zápas absolvoval v Praze po jedenácti měsících, v tom měl proti úhlavním rivalům hendikep.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Lukáš Krpálek (vpravo) a Guram Tušišvili z Gruzie v souboji o bronz na šampionátu v Praze.

Rusové a Gruzínci nemají problém najít kvalitní rivaly doma, však si obě velmoci rozebrali v kategorii nad 100 kg všechny medaile. Krpálek za kvalitním sparingem musí cestovat do zahraničí, což letos byl nelehký úkol.

„Na posledním kempu v Antalyi jsme měli asi dvacet Turků, což je dobrý objem, ale abychom zajistili trénink s nejlepšími jako má v Japonsku nebo na kempech Evropské judistické unie, to nešlo,“ mrzelo Lacinu, který musel tréninkový plán nejen Krpálka uzpůsobit nemoci covid-19.

„Byl z toho téměř dvacetidenní výpadek a do závěrečné přípravy musel nastoupit pozvolně, občas jsme trénink ukončili, když se dostal do větší zátěže, protože ho začala bolet hlava. Takže poslední měsíc jsme se věnovali tomu, aby se mohl prát naplno bez omezení,“ popsal peripetie Krpálkův kouč.

Reklama

Související témata: