Hlavní obsah

Zemřel muž s dělovou ránou. Ve zlaté éře boxoval i s legendárním Muhammadem Alim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Smutná zpráva nejen pro boxerský svět. Ve věku 78 let zemřel americký boxer Earnie Shavers, který je považován za jednoho z nejtvrdších úderníků v historii těžké váhy. Američan během své bohaté kariéry změřil síly i s legendárním Muhammadem Alim, kterému ve strhující bitvě nakonec podlehl. Příčina úmrtí zatím nebyla uvedena.

Foto: Gabe Ginsberg/FilmMagic

Americký boxer Earnie Shavers zemřel ve věku 78. let.

Článek

Shavers sice nikdy nedosáhl kvalit Muhammada Aliho, Joe Fraziera nebo George Formana, přesto byl považován za jednu z nejlepších těžkých vah 70. let. Američan si v letech 1969-1995 připsal hned 68 knokautů, přičemž jeho celkové skóre činilo 74 vítězství, 14 porážek a 1 remízu. Během své kariéry dvakrát bojoval o titul těžké váhy, ani jednou ale neuspěl.

První titulová porážka přišla v Madison Square Garden proti legendárnímu Muhammadu Alimu, který nakonec po patnáctikolové bitvě slavil pásy organizací WBA a WBC. O dva roky později přišel další neúspěch, tentokráte Shavers v Las Vegas bojoval s krajanem Larrym Holmesem, který vyhrál na TKO v 7. kole.

Drtivá většina soupeřů se však shodla na jedné věci, Shavers měl jednu z nejtvrdších ran. „Earnie mě udeřil tak tvrdě, že to otřáslo i mými příbuznými v Africe," řekl po zápase Ali. „Byl to nejtvrdší úder, který jsme kdy dostal," uznal po výhře i Američan Holmes.

Shavers měl deset dětí – devět dcer a jednoho syna. Po zdrcující zprávě, která přišla pouhý den po jeho 78. narozeninách, se na sociální sítě hrnuly pocty ze světa boxu. „Srdcervoucí zpráva. Bylo to jeden z nejsmrtelnějších KO úderníků 70. a 80. let. Měl tvrdé ruce a byl to nepřetržitý bombardér," smutnil například ringový hlasatel Michael Buffer.

Dvojnásobný vyzyvatel je i k dnešnímu dni v boxerském světě velmi uznávanou osobou. V kariéře sice nikdy nedosáhl na titul, přesto měl možnost zápasit s těmi nejlepšími. Při výšce 183 centimetrů navíc budil respekt široko daleko.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články