Hlavní obsah

Atmosféra Tour de France znovu v Česku, L'Etape se blíží. Otazník nad účastí legendy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třetí ročník amatérského cyklistického závodu L'Etape Czech Republic, který má přiblížit nadšencům atmosféru slavné Tour de France, se bude konat už 10. června. Novinky představil na tiskové konference Přemysl Novák, jenž je za projekt zodpovědný. Nově jsou na výběr trasy o třech délkách místo dvou. Na start se celkem postaví až 3000 závodníků, mezi nimiž bude i rychlobruslařka Martina Sáblíková, dráhový cyklista Tomáš Bábek nebo vítěz etap na všech třech Grand Tours Ján Svorada. Otazník však visí nad účastí ambasadora Bradleyho Wigginse, vítěze Staré dámy z roku 2012.

Foto: Instagram @bradwiggins

Sir Bradley Wiggins do Prahy překvapivě nedorazil.

Článek

Bývalý britský cyklista se měl účastnit už tiskové konference, jenže den předem nečekaně změnil plány. „Včera už jsme počítali s tím, že je v Londýně na letišti. Dostali jsme velmi strohé informace, že nakonec nepřijede. Na oficiální stanovisko zatím čekáme. Po dobu příprav, které stály spoustu nákladů, času i úsilí, jsme přitom plnili všechny závazky," uvedl Tomáš Pravenec, ředitel agentury Petr Čech Sport, jež má projekt na starost.

Na startu se však objeví zmíněné české sportovní hvězdy. Martina Sáblíková tentokrát obhajovat vítězství na nejdelší trati nebude. „Všichni tři pojedou středně dlouhou trať. A ne na výsledek, ale spíš budou působit jako podpora v pelotonu pro ostatní cyklisty," prozradil Přemysl Novák.

Kapacita nejdelší a střední trasy už je vyprodána, zbývá ještě přibližně 350 míst na nejkratší trať. Start i cíl znovu budou na Strahově a závod bude směřovat na západ od Prahy. „Logistika v rámci uzavření 140 kilometrů veřejné komunikace je tak náročná a má tak velké dopady na místní, že se po dohodě s policií snažíme trasu moc neměnit," prohlásil Novák.

Na trati bude v obcích celkem 21 fanouškovských míst a před pelotonem pojede stejně jako na nejslavnějším závodu i reklamní karavana. „Od našeho nového partnera Cofidis máme zapůjčený originální alegorický vůz, který nechybní ani přímo na Tour de France," liboval si Novák.

L'Etape v Česku je třetí největší akcí tohoto typu na světě a největší v Evropě, a tak není divu, že francouzská společnost A.S.O., která organizuje tento závod i samotnou Tour de France, jedná s českou stranou o prodloužení smlouvy. „Zatím ji máme ještě na příští rok, teď se bavíme o pokračování spolupráce," řekl Novák.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený letapeczechrepublic (@letapeczechrepublic)

Na tiskové konferenci byl rovněž představen 24. ročník projektu Kolo pro život. Seriál závodů horských kol pro širokou veřejnost letos nabídne klání ve 12 různých lokalitách, startuje se už v sobotu v Berouně. „Musím nesměle říci, že vstupujeme do téhle sezony v nejlepší kondici. Vychytali jsme spoustu much. Jsem plný optimismu," usmíval se Pravenec, ředitel firmy Petr Čech Sport, která stojí za tímto projektem.

Ambasadorem Kola pro život se stal 58letý horolezec Radek Jaroš. První Čech, který vylezl všech 14 světových osmitisícovek, často používal kolo v rámci přípravy. „Obzvlášť po omrzlinách prstů na nohou. Chtěl jsem nabírat fyzičku jakýmkoliv způsobem. Kolo byla ideální náhrada. Výškové horolezectví potřebuje maratonský způsob pohybu," poznamenal. V minulosti projel i etapy Tour de France, italského Gira nebo vzal kolo i na Antarktidu. „Mám cyklistiku v krvi," usmál se Jaroš.

Reklama

Související témata:
Kolo pro život